Witte Huis over ernstig zieke John McCain: "Hij gaat toch dood"

Fox News-commentator: "Folteren werkt, kijk maar naar 'zingend vogeltje' John McCain"

De omslag van het meest recente boek van John McCain, waarin hij hard uithaalt naar Donald Trump.
AFP De omslag van het meest recente boek van John McCain, waarin hij hard uithaalt naar Donald Trump.
Een communicatiemedewerker in het Witte Huis heeft de Amerikaanse senator John McCain beledigd. De krant USA Today schrijft dat de medewerker over McCain zei dat "zijn mening er niet meer toe doet omdat hij binnenkort toch doodgaat". De uitlating, naar aanleiding van de nieuwe CIA-directeur en haar standpunt over folteringen, is door twee andere Witte Huis-medewerkers bevestigd. 

Kelly Sadler, medewerkster op de communicatiedienst van Trump, deed de uitspraak tijdens een vergadering met een twintigtal andere personeelsleden van het Witte Huis.

De vrouw van McCain reageerde op Twitter onthutst op de uitspraak. "Mag ik je eraan herinneren dat mijn man een gezin heeft, zeven kinderen en vijf kleinkinderen."

'Songbird John'

Een commentator op tv-zender Fox Business maakte het overigens gisteren nog bonter. Oud-luitenant-generaal Thomas McInerney zei live op tv dat folteren wel degelijk werkt en verwees daarbij naar McCain: "Het heeft gewerkt bij John. Daarom noemen ze hem nu 'zingend vogeltje John' (songbird John)." McInerney suggereerde daarmee dat McCain na martelingen Amerikaanse geheimen heeft gelost, wat niet meer dan een verzinsel is. 

Verontschuldigd

Presentator Charles Payne reageerde in eerste instantie niet op de uitlating, maar verontschuldigde zich later wel in een tweet en tijdens een mededeling op tv.

"Een gast maakte een zeer valse en denigrerende opmerking over senator John McCain. Op dat moment sprak de regiekamer in mijn oor om af te ronden, en ik hoorde de zin niet goed. (...) Ik heb zeer veel respect voor de carrière van John McCain en de offers die hij heeft gebracht in dienst van dit land. Deze uitlatingen stemmen niet overeen over hoe ik en deze zender denken over John McCain."

Woensdag zei McCain nog dat hij tegen de nominatie van Gina Haspel als nieuwe baas van de CIA is, vanwege haar verleden. Hij is zelf ooit gefolterd tijdens zijn militaire dienst in de Vietnamoorlog en pikt het niet dat met Haspel iemand die ooit de leiding had over een Amerikaanse gevangenis in Thailand – waar terreurverdachten werden gefolterd – aan het hoofd van de inlichtingendienst zou komen te staan.

Niet op begrafenis

Vorige week publiceerde de Republikein McCain zijn nieuwste boek, waarin hij genadeloos afrekent met president Donald Trump, zijn partijgenoot maar inmiddels ook een gezworen vijand. McCain heeft geen goed woord over voor het gedrag van de vastgoedtycoon op het politieke pluche en beticht hem ervan de Amerikaanse waarden te grabbel te gooien. De senator zou tegen ingewijden gezegd hebben dat hij Trump onder geen beding op zijn begrafenis wil hebben.

Trump zei tijdens een campagnebijeenkomst in 2015 schamperend over McCain dat die "een oorlogsheld wordt genoemd omdat hij gevangen genomen is". "Wel, ik hou meer van mensen die niet gevangen genomen worden", vervolgde Trump, toen nog presidentskandidaat.

Hersentumor

McCain is ernstig ziek; hij heeft een agressieve hersentumor waardoor hij vaak in het ziekenhuis ligt en nauwelijks in Washington aanwezig is bij stemmingen in de Senaat. De Republikeinen hebben een kleine meerderheid van 51 tegen 49 zetels voor de Democraten.

Het is nog onduidelijk of Haspel de vereiste 51 stemmen van de Senaat krijgt voor haar nominatie. Waarschijnlijk stemmen de meeste van de 47 Democratische en de twee onafhankelijke senatoren tegen. Ook enkele Republikeinse collega's van McCain overwegen tegen te stemmen. Het is onbekend of McCain zelf aanwezig kan zijn bij de stemming.

John McCain heeft een agressieve hersentumor waardoor hij vaak in het ziekenhuis ligt en nauwelijks in Washington aanwezig is.
REUTERS John McCain heeft een agressieve hersentumor waardoor hij vaak in het ziekenhuis ligt en nauwelijks in Washington aanwezig is.20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  "De ideale brandstof om dodelijk ziek te worden is het begrip rancuneus zijn" lees ik hier. Als dàt waar zou zijn, zou Trump al lang onder de zoden liggen! Er is op de hele wereld geen wraakzuchtiger persoon dan de oranje debiel.

 • Mark Wijgers

  Toont het niveau van ‘beschaving’ van Fox en de entourage van de president.

 • jean petermans

  Complete respectloze uitspraak van iemand van de trump-bende(maffia), maar natuurlijk heel logisch in hun bekrompen wereld, immers Mccain is al altijd de luis in de pels geweest van Trump.

 • Frederik Janssens

  De mensen willen zo hard niet politiek correct zijn dat ze een andere grens overschrijden: die van het fatsoen. Als je moet beledigen en vloeken om je punt kracht bij te zetten, heb je gewoon geen punt!

 • Meert Dominique

  Mc Cain ging vechten voor zijn land in Vietnam. Laat in het midden of dat juist of verkeerd was. Trump deed het in zijn broek, zoals nu voor de NRA. Trump is een lafaard, een leugenaar en een obsceen vulgair ventje, de schaam van de USA. En Fox news is zijn Bijbel.