Witte Huis ontkent dat Trump wist van Russische beloning voor aanslagen op Amerikaanse militairen

Afghaanse soldaten patrouilleren in de hoofdstad Kaboel, na een aanslag eerder dit jaar.
AP Afghaanse soldaten patrouilleren in de hoofdstad Kaboel, na een aanslag eerder dit jaar.
Rusland heeft militanten geld aangeboden om troepen van de internationale coalitie in Afghanistan te doden. Dat stellen Amerikaanse inlichtingenbronnen. Het zou gaan om groepen die gelinkt zijn aan de taliban. Volgens de New York Times zou de Amerikaanse president Donald Trump op de hoogte gebracht zijn over de informatie, maar dat werd door het Witte Huis zaterdag ontkend.

Volgens de Amerikaanse krant  zijn de Verenigde Staten er al maanden van overtuigd dat een Russische speciale eenheid stiekem beloningen heeft uitgeloofd voor succesvolle aanslagen. Dezelfde eenheid zou betrokken zijn geweest bij moordaanslagen en andere geheime operaties in Europa, waaronder de vergiftiging van Sergej Skripal, een voormalige Russische inlichtingenofficier. Dat was in 2018, in de Engelse stad Salisbury.

Er zou ook daadwerkelijk geld zijn uitbetaald aan islamitische militanten, maar het is niet duidelijk voor welke aanslagen dat is gebeurd. In 2019 zijn er 20 Amerikanen gesneuveld in Afghanistan. Ook hier is niet duidelijk welke zijn gelinkt aan deze kwestie. Frappant is dat de aanslagen zouden hebben plaatsgevonden tijdens de vredesonderhandelingen die de Amerikanen voerden met de taliban, en die nog steeds niet zijn afgerond.

Ontkenning

Het Witte Huis ontkent overigens dat president Donald Trump op de hoogte was van inlichtingen die zouden aantonen dat Rusland beloningen heeft beloofd aan Taliban-strijders in Afghanistan om Amerikaanse militairen te doden.

Noch Trump, noch vice-president Mike Pence is op de hoogte gebracht, zei woordvoerster Kayleigh McEnany zaterdag. Ze voegde eraan toe dat het hierbij niet gaat over de waarheidsgetrouwheid van de informatie, maar alleen over de vraag of Trump zou zijn geïnformeerd.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zegt geschokt te zijn door de onthullingen, die “als ze waar zijn, weer laten zien dat Trump er niet in slaagt tegen Poetin op te staan”. “Niet alleen heeft hij Rusland geen straf opgelegd of anderszins de consequenties laten voelen van deze flagrante schending van het internationaal recht, Donald Trump blijft ook maar onderdanig en zichzelf verlagen ten opzichte van Vladimir Poetin”, aldus Biden.

Nog geen actie

Het Witte Huis weet niet precies wat het met de zaak aan moet. Er zijn een paar opties voorbijgekomen, variërend van een officiële klacht aan Moskou tot een reeks van oplopende sancties. Volgens bronnen heeft de Amerikaanse regering nog niks besloten. Het is onduidelijk waarom. De krant suggereert dat president Donald Trump er op gebrand is om voor de komende verkiezingen een vredesdeal met de taliban te sluiten. Rusland heeft in elk geval nog geen weet van de beschuldigingen. “Als iemand komt klagen, komen we met een reactie”, aldus de woordvoerder van president Vladimir Poetin.

Ook de taliban ontkennen dat ze dergelijke relaties hebben ‘met welke inlichtingendienst dan ook’. Een woordvoerder noemt de berichten een poging om hen in een kwaad daglicht te stellen. “In het verleden pleegden we inderdaad aanslagen en dat deden we met onze eigen middelen. Maar dat veranderde na onze deal met de Amerikanen om tijdens de onderhandelingen de onderlinge vijandigheden te staken. Hun levens zijn veilig, wij vallen hen niet aan.”

Niet voor het eerst

Volgens bronnen is de informatie naar boven gekomen tijdens verhoren van gevangengenomen Afghaanse militanten en criminelen. Hoe de Russische operatie precies werkte, hoe doelwitten werden geselecteerd en hoe de betalingen verliepen, is niet bekendgemaakt. Het is ook niet duidelijk of de Russen in Afghanistan zelf opereerden of elders contact hadden met de taliban.

Het is overigens niet voor het eerst dat Moskou ervan wordt beschuldigd de Taliban te steunen. Zowel de Amerikanen als de Afghanen meldden eerder al dat de militanten onder meer lichte wapens kregen van de Russen. 

De Sovjet-Unie (met Rusland als belangrijkste republiek) viel Afghanistan eind december 1979 binnen om de toenmalige communistische Afghaanse regering bij te staan in hun strijd tegen de islamitische moedjahedien. De aftakelende communistische grootmacht trok zich in 1989 terug uit, het land in chaos achterlatend. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Het allerlaatste Amerikaans-Russische verdrag over kernwapens dreigt te verlopen (+)

Ondanks akkoord over wapenstilstand: Afghanistan kent dodelijkste week in 19 jaar

Lahoussine El Haski verdacht van ontvoering in Genk: deze terrorist zat in de Champions League van de jihad (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Het zou me niet verwonderen. De Russen kennen Afghanistan als hun broekzak. Dat Trump er niks van af wist, was misschien maar goed ook. Seffens pakt hij weer uit met stoere nonsense taal.

 • Heinrich Wolf

  Als K. McEnany beweert dat Trump van dan dit soort info niet op de hoogte was is dit tamelijk zeker een leugen. Maar daar is ze werkelijk goed in.

 • Ward Berden

  En omgekeerd zou dat in Oekraïne niet gebeuren? De wereld zit anders in mekaar dan ze hier in het voorlopig veilige, maar daarom naïeve Westen denken.

 • marianne parrein

  Toen de russen Afghanista binnenvielen om de Taliban te bestrijden maakten de special forces van GB en VS er een spelletje van de Russen te pesten. Rusland viel Afghanistan binnen omdat ze aan hun grenzen een aantal -stan staten (bv. Oezebekistan) hadden. (stan staat in feite gelijk met islam staten) De Amerikanen hebben de Taliban van wapens voorzien. De waarheid heeft zijn rechten.

 • Edmond Dillien

  Weer een mooi voorbeeld, als het waar is, van het misbruiken van belastinggeld, ik kan mij niet voorstellen dat er 1 Russische burger baat bij had dat er in Afghanistan V.S. militairen vermoord werden, dit is weer politiek gestuurd om de pogingen van het Westen te dwarsbomen omdat zij er in '89 moesten vertrekken met hun staart tussen hun poten, net als de V.S. in Vietnam moest doen.