Witte Huis na Turkse aankoop Russisch raketafweersysteem: “Turkije wordt niet meer toegelaten tot F-35-programma”

AP
De Turkse beslissing om een Russisch raketafweersysteem te kopen, betekent dat het land geen deel meer kan uitmaken van het programma voor het F-35-gevechtsvliegtuig. Dat heeft het Witte Huis vandaag laten verstaan in een persbericht.

"De F-35 kan niet gebruikt worden samen met een Russisch inlichtingenverzamelingsplatform dat gebruikt zal worden om zijn geavanceerde mogelijkheden te leren kennen", aldus Washington. Nog volgens het Witte Huis is de relatie met NAVO-bondgenoot Turkije "veellagig" en zal de samenwerking voortgezet worden "met in het achterhoofd de beperkingen vanwege de aanwezigheid van het (raketafweersysteem, red.) S-400".

Washington vindt dat dit systeem aanvaarden "de verplichtingen ondermijnt die alle NAVO-bondgenoten tegenover elkaar gemaakt hebben om weg te blijven van Russische systemen".
Moskou begon vorige week met de levering van onderdelen van het S-400-systeem. Tegen eind dit jaar zou het operationeel moeten zijn.

Trump toonde begrip

De verklaring komt er waarschijnlijk om het Amerikaanse standpunt te verduidelijken. Gisteren nog had de Amerikaanse president Donald Trump begrip getoond voor de Turkse aankoop. Ankara zou hiertoe "gedwongen" zijn omdat de vorige Amerikaanse regering het Patriot-systeem niet verkocht heeft aan Ankara. Donald Trump nam daarmee een argument over dat de Turken al langer gebruiken.

Turkije is een partner bij de bouw van de F-35 en zou zo’n honderd gevechtsvliegtuigen verkrijgen, maar het Pentagon ondernam in juni de eerste stappen om Turkije uit het programma te gooien. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim De Vos

  Wat had je gedacht.

 • Gino Denil

  De Turken kunnen ook die Russische toestellen kopen. Die zijn beter en minder duur. En voor ons zal de prijs stijgen want die tegenslag voor de F35 moet toch verrekend worden.

 • Ufuk Durmaz

  Nogmaals is bewezen dat Poetin een masterstrateeg is... Achter 4 jaar zouden de F 16 ‘s aan verandering toe zijn. Gisteren zelf hebben Russen gezegd dat hun Su 27 vliegtuigen zeker een optie zullen zijn voor Turkije... Het Westen duwt Turkije weg ( 2 de grootste leger van Navo EN nr. 8 van de wereld + 17 de economie)(globelfirepower.com))... Turken hebben in 500 jaar 16 oorlogen uitgevochten met Rusland. Die laatste heeft veel Turkstalige onderdanen... Dus Turkije is alles behalve vreugdevol

 • André Vermaelen

  Geen enkel vliegtuig nog verkopen aan turken, er hangt al genoeg vuiligheid in de lucht.

 • Luc Lepoudre

  De Russische luchtafweer is geen aanvalswapen maar een verdediging. Turkije heeft van Poetin de gasdistributie-centrale voor Zuid-Europa gekregen ter vervanging van de pijplijn door het vijandige Oekraïne. De luchtverdediging kan dus daarmee verantwoord worden. Dit is schitterend diplomatiek schaakspel van Poetin.