Witte Huis herziet militaire plannen voor Iran

Patrick Shanahan.
REUTERS Patrick Shanahan.
Het Witte Huis herziet militaire plannen in verband met Iran, zo heeft de krant New York Times (NYT) gemeld. Het kan er toe leiden dat de VS 120.000 manschappen naar het Midden-Oosten gaat ontplooien indien Iran Amerikaanse troepen zou aanvallen of zijn werk aan nucleaire wapens zou accelereren.

Op gezag van niet nader genoemde regeringsambtenaren schrijft de krant dat waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan de plannen donderdag heeft voorgelegd op een vergadering waarop ook nationaal veiligheidsadviseur John Bolton en andere hooggeplaatste veiligheidsadviseurs aanwezig waren.

Volgens de NYT voorzien de plannen niet in een landinvasie, want daarvoor zijn meer troepen nodig.

Wel benadert het voorziene aantal de hoeveelheid soldaten die George Bush in 2003 heeft ontplooid om Irak binnen te vallen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Neyt

  Iran ligt op een strategische plaats,aan de 'Straat van Homuz' een versmalling in de zee,amper enkele km breed waar 25% van de olie doorgaat.Als het echt tot een conflict komt,zal men dit blokeren,(enkele schepen laten zinken) en de olieprijzen zullen recordhoogtes halen,met het gevolg dat Trump nooit meer herverkozen geraakt,m.a.w. oorlog met Iran geeft geweldige risico's voor Trump.

 • Lisette Theunis

  Een zittende president in oorlog wordt steeds herverkozen. Gezien Iran de aartsvijand is van SA. en Israel zou zich hier best een volgende grote oorlog kunnen ontwikkelen.

 • pol van de velde

  Iran en Noord Korea zijn de twee landen die nog niet afhankelijk zijn van de wereld bank gecontroleerd door o.a. Joden, en die landen zullen buigen of barsten. Omdat de wapens die gemaakt worden ook moeten gebruikt worden (elite en witte huis zit vol aandeelhouders van wapenindustrie) zullen er altijd conflicten zijn om de fabricatie van die wapens op gang te houden. USA is de grootste onruststoker na de Duitsers voor de tweede wereldoorlog.

 • Karel Flanders

  @FRIEDA VAN KEYMEULEN heb je hier hetzelfde geschreven toen Bush en Blair beslisten om Irak en Libië binnen te vallen en ook nog eens Syrië in de as wilden leggen of is het enkel als Trump president is dat het verkeerd is? Amerika heeft al decennia belang bij iedere oorlog!

 • Hans Benoit

  Op naar de volgende oorlog van de US.Van een schurkenstaat gesproken.Hopelijk een snel antwoord van China en Rusland.