Witte Huis erkent dat het steun voor Oekraïne tegenhield om onderzoek naar Democraten af te dwingen

Mick Mulvaney, de stafchef van Trump, donderdag tijdens een persconferentie van het Witte Huis.
Reuters Mick Mulvaney, de stafchef van Trump, donderdag tijdens een persconferentie van het Witte Huis.
Het Witte Huis erkent dat het militaire financiële steun voor Oekraïne heeft tegengehouden totdat het land een onderzoek zou instellen naar ‘corruptie’ van Democraten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft tot dusver altijd ontkend dat hij Oekraïne onder druk heeft gezet.

Mick Mulvaney, de stafchef van Trump, zei donderdag in een persconferentie dat het manoeuvre “absoluut gepast” was. “Dat doen we de hele tijd in het buitenlandbeleid. Ik heb nieuws voor iedereen: get over it.”

Daarmee krijgt ook Oekraïne-gate een bijna voorspelbare wending: na wekenlang te hebben ontkend dat er iets is gebeurd, zegt het Witte Huis dat dat natúúrlijk is gebeurd, en dat daar niets mis mee is.

De ‘quid pro quo’, zoals de tegenprestatie wordt genoemd, is al een paar weken het belangrijkste puzzelstukje in het impeachment-­onderzoek dat de Democraten naar de president hebben ingesteld, en dat begon met een telefoontje van Trump aan zijn Oekraïense collega Volodymir Zelenski. Al uit het vrij­gegeven verslag van dat telefoontje, dat eerst in een kluis was verstopt, bleek dat Trump om een gunst vroeg, in ruil voor de wensen van Zelenski.

Wat Trump wilde, was onderzoek naar de zoon van zijn politieke ­opponent Joe Biden, en onderzoek naar een samenzweringstheorie die stelt dat Oekraïne rond de verkiezingen van 2016 de Democraten heeft geholpen.

Klokkenluider

Dat telefoontje baarde zulke zorgen dat een klokkenluider er een klacht over indiende. Sindsdien doet het Amerikaanse Congres onderzoek, en is er meer naar buiten gekomen over de aanloop naar het telefoontje. Uit berichtenverkeer tussen ­diplomaten bleek al dat een van hen zich zorgen maakte over het tegenhouden van 391 miljoen dollar aan steun, in ruil voor politieke hulp aan Trump.

Op 4 oktober hield Trump nog vol dat er “absoluut geen quid pro quo was geweest”. Als bewijs hiervoor haalde hij een sms’je van Gordon Sondland aan, een diplomaat die betrokken was bij het overleg met ­Zelenski.

Maar deze Sondland zou donderdag voor het Congres getuigen dat hij dat ontkennende sms’je op bevel van Trump heeft verstuurd. Voordat deze onthulling zou inslaan, koos het Witte Huis voor de vlucht vooruit.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Ze voelen zich dus duidelijk zo groot en machtig dat ze zonder schroom toegeven criminele feiten te plegen. Een grondwet is er dus voortaan om met de voeten te betreden. De trigger naar een totaal anarchistische maatschappij?

 • guido Bervoets

  Daar zakt uw broek toch vanaf? Dit is de REDEN waarom de hele impeachmentprocedure in de gang is gezet. Trump misbruikte zijn positie en overheidsgeld om een andere overheid onder druk te zetten om zijn herverkiezing te bewerkstelligen en nu geeft hij het na maandenlang ontkennen en wild om zich heen schoppen toe en is de kous af? Zo gemakkelijk kan hij hier toch niet onderuit komen?

 • Luc Deville

  Trump wil inderdaad geen onderzoek, hij wil dat Biden schuldig bevonden wordt. Dat Biden nu schuldig is of niet dat heeft geen belang. Trump is het spreekwoord indachtig "Als ze over een ander praten zwijgen ze over mij" Voor de Trump volgelingen die het niet zouden begrijpen, "zolang ze over Biden praten kan ik mijn gang gaan" . Vb. De G7 top in een van zijn resorts die de (Amerikaanse) belastingbetaler stukken van mensen zal kosten en de winst is voor de firma van Trump.

 • Meert Dominique

  Het zijn gewoon maffiapraktijken, chantage en racket. Wat ben ik blij dat ik geen Amerikaan bent, met zo'n POTUS zou ik mij dagenlang schamen voor mijn groot land.

 • Danny Govaerts

  Als deze arrogante manier van werken het normale wordt op wereld vlak dan kunnen we de volgende jaren nog wel een en ander verwachten. Nu is het inderdaad normaal bij zaken doen dat er hier en daar onder de tafel wat gedeeld wordt .maar gaat Trump hier niet wat ver uit zijn rol dat hij wereld politiek en zaken doen verkeerdelijk met elkaar verward.