Witte Huis dreigt bezoek Karzai af te blazen

Het Witte Huis heeft ermee gedreigd het geplande bezoek van de Afghaanse president Hamid Karzai aan Washington af te blazen als die doorgaat met het uiten van controversiële beschuldigingen tegen het Westen. Dat zei de woordvoerder van het Witte Huis, Robert Gibbs.
 
Karzai zou op 12 mei een bezoek brengen aan de VS en volgens Gibbs staat de ontmoeting met president Barack Obama "op dit moment" nog op het programma. Maar, waarschuwde Gibbs, "we gaan zeker de verdere opmerkingen die Karzai maakt evalueren, en kijken of het nog constructief is om zo'n meeting te beleggen".
 
"Opstand taliban is legitiem"
De Afghaanse president trapte de jongste weken herhaaldelijk op de tenen van Washington. Zo beschuldigde hij het Westen onder meer van het orkestreren van electorale fraude in zijn land. Even later belde hij dan Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Clinton om zijn woorden te nuanceren, maar in media-interviews trok hij ze niet in. Volgens de Wall Street Journal zou Karzai de opstand van de taliban ook "legitiem" hebben genoemd, als de VS zich blijven moeien met interne aangelegenheden.
 
Corrupte regering
De spanningen tussen beide landen zijn toegenomen toen Amerikaans president Obama een bezoek bracht aan Afghanistan en er bij Karzai op aandrong om de corruptie binnen zijn regering aan te pakken. (belga/lb)

De Afghaanse president Hamid Karzai.
UNKNOWN De Afghaanse president Hamid Karzai.