Witte Huis dreigt “andere middelen” dan diplomatie te gebruiken als reactie op “kerstcadeau” Noord-Korea

Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
AP Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.
Het Witte Huis spreekt opnieuw dreigende taal aan het adres van Noord-Korea. Zo zegt het Witte Huis dat het "andere middelen" dan diplomatie zal gebruiken als Noord-Korea zijn dreigement van een "kerstcadeau" uitvoert.

Vorige week dreigde Noord-Korea dat ze de Verenigde Staten een “kerstcadeau” zouden geven als de VS blijft weigeren sancties op te heffen. Wat dat “kerstcadeau” juist is, is onduidelijk, maar het Zuid-Koreaans persbureau Yonhap vreest dat de Noord-Koreanen weer een intercontinentale ballistische raket lanceren. Pyongyang noemde een lancering van zo’n langeafstandsraket in juli 2017 ook een “cadeau” voor de VS.

Het Witte Huis is niet opgezet met die dreigende taal vanuit Pyongyang. Nationaal veiligheidsadviseur Robert O'Brien zegt dat de situatie van nabij wordt opgevolgd. "Maar we hebben veel tools in onze gereedschapskist en het is mogelijk om extra druk uit te oefenen op de Noord-Koreanen", zo zei hij op televisiezender ABC. 

Na de toenadering in 2018 zitten de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse nucleaire programma in een impasse, meer bepaald sinds de mislukte nucleaire top tussen Trump en Kim Jong-un in Hanoi in februari.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick Peeters

  Trump is de enige president die geen oorlog is begonnen maar ze blijven hem uitdagen ook vanuit zijn binnenland en zijn bondgenoten in Europa

 • luc Cuypers

  Veel beloven en weinig geven , doet de zotten in vrede leven . Vraag is nu wie van beiden is het zotste . Ik kies de amerikaan . De ander kent tenminste zijn geschiedenis .

 • Karel Tichmann

  patrick mostin: Er moeten sancties komen tegen de VS.... Hier is een slimme meneer die precies denkt hoe het moet, behalve hij heeft geen enkel idee hoe dat gedaan moet worden. Misschien ben je vergeten, dat Amerika is de enigste echte super-power in de wereld. De macht en kracht die Amerika is niet te evenaren, bij geen enkel land.

 • Peter De Sutter

  Oei! De Noord-Koreanen weten niet meer waar kruipen van schrik na zo een uitspraak van den Donald!....

 • marc verleysen

  China lijkt me achter de verstrakte houding van NK te zitten omwille van de handelsoorlog en de snel verslechterende economie (verschillende banken zijn reeds failliet gegaan)