Wit-Russische president Loekasjenko kandidaat voor nog een zesde ambtstermijn van vijf jaar

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.
reuters De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.
De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko gaat zich volgend jaar kandidaat stellen voor nog maar eens een nieuwe ambtstermijn. Dat heeft hij zondag, uitgerekend op de dag van de parlementsverkiezingen in zijn land, bekendgemaakt.

Loekasjenko leidt de gewezen Sovjet-Republiek al 25 jaar lang met harde hand. Zijn mandaat loopt af in 2020, maar het 65-jarige staatshoofd zegt zondag dat hij daarna nog vijf jaar lang actief wil blijven als president. 

Nochtans beweert Loekasjenko, die ook wel eens de laatste dictator in Europa wordt genoemd, dat hij zich niet vastklampt aan zijn functie. De beslissing ligt bij de kiezers, zegt hij aan het nieuwsagentschap Berla. Waarnemers stellen echter dat eventuele tegenkandidaten als kansloos beschouwd kunnen worden: volgens de officiële resultaten heeft Loekasjenko tijdens de presidentsverkiezing altijd meer dan drie kwart van de stemmen gehaald.

De parlementsverkiezingen van zondag worden gezien als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van Loekasjenko. Parlementsleden van verschillende politieke partijen steunen de president. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.