Wit-Rusland wil dat VS-ambassadeur opkrast

Wit-Rusland heeft de Amerikaanse ambassadeur in Minsk aanbevolen "het land te verlaten" en zal zelf zijn ambassadeur uit Washington terugroepen, als protest tegen Amerikaanse economische sancties, zo heeft het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Reden
Wit-Rusland "heeft een reeks consequente en constructieve stappen gezet om zijn relaties met de Europese Unie en de VS te normaliseren", maar "Washington heeft bijkomende economische restricties opgelegd tegen bedrijven van de groep Belneftechim, zonder rekening te houden met het plan om de betrekkingen te verbeteren", aldus het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Tirannieke president"
In november 2007 heeft de Amerikaanse schatkist aangekondigd de tegoeden te bevriezen van het petroleum- en scheikundig bedrijf Belneftechim dat "onder controle staat van de tirannieke president Aleksander Loekasjenko". In febrauri vorig jaar had Washington al de tegoeden bevroren van zes Wit-Russische functionarissen, nadat in 2006 de tegoeden in de VS waren bevroren van Loekasjenko en negen andere functionarissen.

Eerdere dreiging
Op 30 december had Loekasjenko gedreigd met het uitwijzen van de Amerikaanse ambassadeur indien Washington nog meer economische strafmaatregelen tegen zijn land zou nemen. Het Witte Huis heeft de maatregel "ongerechtvaardigd" genoemd en zegt dat de beslissing Minsk nog verder doet "wegdrijven van Europa en de internationale gemeenschap". (afp/sam)

De Amerikaanse ambassadeur Karen Stewart is niet langer gewenst.
UNKNOWN De Amerikaanse ambassadeur Karen Stewart is niet langer gewenst.