Winterstorm Ciara geselt ook Britse eilanden, hele dorpen overstroomd

Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
AFP Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
Winterstorm Ciara heeft vandaag al voor hevige regengeval gezorgd op de Britse eilanden, op zijn koers door Noord-Europa. In Schotland raakten drie personen gewond toen het dak van een café instortte, bericht nieuwsagentschap PA. Ciara zou naar verwachting de sterkste storm zijn in het land sinds 2013, met windstoten tot 130 kilometer per uur. In Engeland raakten verschillende dorpen en regio's overstroomd.

De Britse meteorologische dienst waarschuwde voor overstromingen, maar ook voor rondvliegende voorwerpen en hoge golven in kustgebieden. Verschillende veerdiensten zijn geannuleerd. Onder andere in de graafschappen West Yorkshire, North Yorkshire, Lancashire en Cumbria kwam het tot zware regenval en overstromingen. In totaal zijn meer dan 250 lokale waarschuwingen uitgevaardigd. De hoogste windsnelheid werd gemeten in het Welshe Aberdaron met 93 mijl per uur (149,7 km/u).

Verschillende treinverbindingen lopen vertragingen op door omgevallen bomen en voorwerpen zoals trampolines op de sporen. Op de luchthavens van Heathrow en Gatwick zijn vluchten geannuleerd of uitgesteld. Voor de kust van Hastings werd een grote zoekactie op touw gezet voor een vermiste surfer, maar de man is ondertussen veilig teruggevonden. Op de autosnelweg A20 richting Dover, waar de haven ondertussen gesloten is, belandde een aanhangwagen van een vrachtwagen net niet op zijn zij.

Ook zijn net als bij ons verschillende sportwedstrijden uitgesteld, waaronder de Premier League-match tussen Manchester City en West Ham en de Six Nations rugby-match bij de vrouwen tussen Schotland en Engeland. Tal van andere culturele evenementen zijn afgelast, en over heel het land blijven parken gesloten.

De Duitse meteorologische dienst zei dat de storm, die daar de naam 'Sabine' kreeg, het noorden en centrale delen van het land in de loop van zondag zou bereiken. Morgenvoormiddag zou het zuiden van Duitsland aan de beurt zijn. 

Deutsche Bahn, de spoorwegmaatschappij van het land, zei dat het verwachtte dat omgevallen bomen en beschadigde bovenleidingen het treinverkeer zouden verstoren. Ook de luchthavens van Frankfurt en Berlijn verwachten hinder van de storm. 

Ciara deed België volgens het KMI aan om 10 uur zondagvoormiddag en zou ons land ongeveer 24 uur in haar greep houden. Er worden windstoten verwacht tot 130 kilometer per uur. Ontdek hier waar de storm zich momenteel bevindt.

De Nederlandse meteorologische dienst riep autobestuurders op om hun caravans thuis te laten. Net als in België zijn alle voetbalwedstrijden er in de hoogste klasse geschrapt. Uit voorzorg annuleerde luchtvaartmaatschappij KLM tientallen Europese vluchten vanop de luchthaven van Schiphol. Ook in Zaventem zijn vluchten geschrapt. 

Zware overstromingen in Appleby-in-Westmorland, Cumbria.
AP Zware overstromingen in Appleby-in-Westmorland, Cumbria.
Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
AFP Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
AFP Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
AFP Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
AFP Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • FRANK WILLEMS

    Het grootste gevaar worden de zonnepanelen , zoals in de jaren 70 de TV antennes weet je nog !

  • Erik Van der Schoot

    hier in duitsland zijn morgen ook de scholen gesloten