Wint Greta Thunberg Nobelprijs voor de Vrede?

Volgens de directeur van het instituut is de belangrijkste vraag bij de kandidatuur van Thunberg of klimaatverandering in verband kan worden gebracht met gewapende conflicten.
EPA Volgens de directeur van het instituut is de belangrijkste vraag bij de kandidatuur van Thunberg of klimaatverandering in verband kan worden gebracht met gewapende conflicten.
Het Noorse onderzoeksinstituut PRIO noemt Donald Trump en klimaatactiviste Greta Thunberg kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede. PRIO publiceert jaarlijks een voorspelling van wie de genomineerden zullen zijn. Het zit bovendien vaak goed met de voorspellingen van de winnaar van de Vredesprijs. 

Naast Trump en Thunberg, over wie dit jaar het meest gesproken als genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede, zijn er nog andere, onbekendere kanshebbers.
Drie jonge vredesactivisten, de Libische Hajer Sharief, de Somalisch-Canadese Ilwad Elman en Nathan Law Kwun-chung uit Hongkong, staan bovenaan de voorspelling van het Noorse onderzoeksinstituut. Ook Reporters zonder Grenzen en de Control Arms Coalition worden genoemd. Volgens de directeur van het instituut is de belangrijkste vraag bij de kandidatuur van Thunberg of klimaatverandering in verband kan worden gebracht met gewapende conflicten.

301 nominaties

Het Nobelcomité heeft dit jaar 301 nominaties binnen gekregen. Die worden ingediend door parlementariërs, academici en onderzoekers uit de hele wereld. De winnaars van de Nobelprijzen worden in de week van 7 oktober bekendgemaakt. Op vrijdag 11 oktober wordt duidelijk wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt.

Bekijk ook: De Simpsons voorspelden speech Greta

Bekijk ook: “Hoe dùrven jullie?” Greta Thunberg pakt wereldleiders aan
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David De Geyter

  Trump en Thunberg kanshebbers voor de Nobelprijs voor Vrede! Nu slaan ze volledig door!

 • joachim albert

  Er ert zich in voor klimaat en dus ook de slachtoffers van de klimaatverandering en de oorlogen die er zeker zullen komen als drinkbaar watertekort, stijgende zeespiegel etc Strijd tegen klimaatverandering heeft dus zeker betrekking op de vrede. Ze verdient Nobelprijs dus dubbel en dik. Mvg

 • Andres Michiels

  Vrede betekend rust en verdraagzaamheid uitdragen. Gretta doet niks anders dan onrust zaaien, verdeeldheid promoten, haat verspreiden tov anders denkenden. Ik kan zo nog wel even doorgaan maar het is zeker geen brede dat ze uitstraalt.

 • Hendrik de Leyn

  Hoe zou je het ooit kunnen verdedigen dat iemand die verdeeldheid zaait met haar agressieve manier zelfs nog maar in aanmerking kan komen voor de nobelprijs voor de vrede? Dit is een kaakslag voor echte wetenschappers en mensen die hun lijf en leden riskeren in oorlogsgebieden. Wat is dan nog de waarde van die prijs?

 • leen hanssens

  Wat heeft dat kind met vrede te maken? Zij heeft niets verwezenlijkt. Kan het nog erger?