Winst SeaWorld keldert na 'Blackfish'-documentaire

AP
De winst van SeaWorld is met 84 procent afgenomen. Bezoekers laten het waterpark links liggen nadat de documentaire 'Blackfish' de mishandeling van orka's aan het licht bracht. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Gisteren raakten de cijfers van het bedrijf bekend, en die zien er alles behalve rooskleurig uit. Het bedrijf, dat dolfijnen en orka's traint om ze voor gevulde stadions kunstjes te laten doen, wijt de slechte cijfers aan voortdurende uitdagingen om zijn imago op orde te krijgen.

Het waterpark haalt de voorpagina's sinds in 2013 de documentaire 'Blackfish' naar buiten werd gebracht. Volgens de makers van de docu lokt SeaWorlds behandeling en training van orka's gewelddadig gedrag uit. Dat gedrag zou al aan minstens drie mensen het leven hebben gekost.

Het park zag de bezoekersaantallen niet enkel drastisch afnemen, maar verloor ook meer dan de helft van zijn marktwaarde op de beurs. De CEO moest gedwongen vertrekken.

We zullen met feiten blijven vechten, omdat we de feiten aan onze kant hebben

SeaWorld-CEO Joel Manby

"Feiten aan onze kant"

SeaWorld probeerde het tij te doen keren met een grote marketingcampagne. Daarmee wilde het bedrijf weerleggen dat orka's in gevangenschap jonger sterven, zoals dierenrechtenactivisten beweren. Tien miljoen dollar aan marketing en een verlaging van de toegangsprijzen later zit het waterpark nog steeds zwaar in de problemen.

"We beseffen dat we nog veel werk voor de boeg hebben om ons publiek terug te winnen, onze winsten op te krikken en ons vroegere prestatieniveau te halen. Dat zal ons veel tijd en investeringen kosten", liet SeaWorld-CEO Joel Manby weten. "Op het vlak van reputatie is de feedback op onze campagne positief. Maar om ons imago te herstellen in Californië, zal er verdere focus en toewijding nodig zijn om de verkeerde informatie uit de wereld te helpen. We zullen met feiten blijven vechten, omdat we de feiten aan onze kant hebben."

Een orka in het SeaWorld-park in San Diego.
REUTERS Een orka in het SeaWorld-park in San Diego.

Spionage

Al kwam SeaWorld vorige maand nog in opspraak. Een medewerker van het waterpark zou bij dierenrechtengroepen als PETA geïnfiltreerd hebben.

Bekijk hieronder de trailer van 'Blackfish'.