Winnaars Super Bowl weigeren ontvangst door Trump

Torrey Smith is een van de Philadelphia Eagles die verstek laat gaan voor het Witte Huis.
AFP Torrey Smith is een van de Philadelphia Eagles die verstek laat gaan voor het Witte Huis.
Meerdere leden van de Philadelphia Eagles, het American football-team dat gisteren de Super Bowl won, hebben laten verstaan dat ze niet van plan zijn om zich op het Witte Huis te laten ontvangen door Donald Trump.

Voorlopig hebben alvast spelers Malcolm Jenkins, Torrey Smith en Chris Long aangegeven dat ze niet ingaan op de uitnodiging van het Witte Huis. De spelers willen daarmee duidelijk maken dat ze niet akkoord zijn met het beleid van president Trump.

Trump trok vorig jaar hard van leer tegen spelers die voor de wedstrijd knielen tijdens het volkslied uit protest tegen racisme en sociale ongelijkheid in de VS. Hij riep de eigenaars van NFL-teams in september op om "die klootzakken" van het veld te sturen en aan de deur te zetten. In een verklaring drong Trump er vrijdag nog op aan dat de spelers "trots voor de vlag zouden staan".

"Nah, ik ben persoonlijk niet van plan om aanwezig te zijn," vertelde Jenkins aan CNN.

Ook Torrey Smith, die op het veld zijn vuist hief om zijn solidariteit met de Black Lives Matter-beweging te tonen, wil met zijn afwezigheid protesteren tegen de president. "We lezen het nieuws net zoals iedereen," zei hij vorige week. "Je ziet Donald Trump iets tweeten... wij praten erover in de kleedkamer, net zoals iedereen dat doet op de werkvloer. We zijn goed op de hoogte van wat er gebeurt en we proberen op de hoogte blijven." "We protesteren niet tegen het volkslied. het is een protest tijdens het volkslied," lichtte Smith toe. 

Long liet vorige week al verstaan dat hij niet naar het Witte Huis zou afzakken als de Eagles zouden winnen. "Nee, ik ga niet naar het Witte Huis. Ben je gek?," reageerde hij.

Trump heeft het team via Twitter gisteren gefeliciteerd met de overwinning. Tijdens een persconferentie over de Amerikaanse belastinghervorming zei hij vandaag dat het alvast een "grote verbetering" was dat geen enkele speler gisteren tijdens het volkslied geknield heeft.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Als zelfs verwende sportmiljonairs Trump uitkotsen.....

 • Fons Casteels

  We zullen het niet vernemen van CNN, maar Trump heeft zijn slag thuisgehaald. Tijdens competitiewedstrijden waren er altijd "kneelers" - spelers die weigerden om recht te staan tijdens het volkslied omdat Trump president is. Tijdens de finale heeft er geen enkele speler geknield. Dat er sommige spelers niet naar het White House zullen komen, zal Trump worst wezen: hij is die boycot al gewoon.

 • John Ulmer

  en zo zie je dat zelfs de grootste sporters in feite kinderen zijn....

 • jos beverke

  Sport die zich bezig houdt met politiek...Slechte verliezers!

 • Anthony Peeters

  Wat een wedstrijd! Normaal ben ik wel voor brady maar foles was super! Kunnen ze geen Belgische competitie uitzenden? Al de show die erbij komt en die atleten top entertainment.