Willen Europese christendemocraten troostprijs voor Verhofstadt saboteren?

Guy Verhofstadt wordt mogelijk de voorzitter van de conferentie over de toekomst van Europa.
REUTERS Guy Verhofstadt wordt mogelijk de voorzitter van de conferentie over de toekomst van Europa.
Bij de Europese Volkspartij (EVP) is er weerstand tegen het idee om ex-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) de voorzitter te laten worden van de conferentie over de toekomst van Europa. Dat schrijft De Standaard. Op de achtergrond speelt de sluimerende ergernis tussen christendemocraten en liberalen over de verdeling van de Europese topjobs dit voorjaar.

Om haar verkiezing tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie veilig te stellen, beloofde Ursula von der Leyen het Europees Parlement deze zomer een conferentie over een verdere democratisering van de Unie. De conferentie, een idee van Macron, moest tegemoet komen aan het ongenoegen dat in het halfrond rondwaarde omdat von der Leyen niet als kandidaat-voorzitter had deelgenomen aan de Europese verkiezingen. De echte kandidaat-voorzitter van de christendemocraten, de Duitser Martin Weber, werd bij de hele benoemingscarrousel door Macron afgeschoten. 

Maar nu blijkt er opnieuw onenigheid te zijn tussen de twee Europese blokken. Volgens Parijs en Berlijn zou de conferentie geleid moeten worden door “een belangrijke Europese persoonlijkheid”. Oud-premier Guy Verhofstadt is daarvoor al nadrukkelijk in beeld geweest. De liberalen van Renew, waar Macron deel van uitmaakt, zouden namelijk op het voorzitterschap rekenen als troostprijs voor Verhofstadt. Die hoopte in het voorjaar voorzitter van het Europees parlement te kunnen worden, maar greep uiteindelijk naast die post. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.
REUTERS De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.

“Te voluntaristisch”

Bij de EVP klinken echter andere geluiden, schrijft De Standaard vanochtend. Daar ontkennen ze dat er een akkoord is dat de liberalen een voorzitter mogen aanduiden. Ze vinden Verhofstadt vooral “te voluntaristisch en te weinig neutraal”. De liberalen zien in het EVP-verzet dan weer een uitgelezen wraakoefening van Weber tegen Macron, met de steun van Merkel.

Voor het publiek proberen Frankrijk en Duitsland wel de eensgezindheid te tonen. Macron en Merkel hebben een werkdocument opgesteld waarin staat dat de conferentie de Unie "meer verenigd en soeverein” moet maken. 

Beide landen ijveren voor een conferentie in twee fases. In februari 2020 zou men de spits afbijten met het debat over het democratisch functioneren van de EU. Het gaat dan onder meer over transnationale lijsten bij Europese verkiezingen en de benoemingen van Europese topjobs. In een tweede fase, vanaf midden 2020, zou de focus verschuiven naar de beleidsprioriteiten. Begin 2022, tijdens het Franse voorzitterschap van de EU-ministerraden, zou het werk van de conferentie af moeten zijn. 

Dat Frankrijk en Duitsland het voortouw nemen, kan ook helpen om de aanhoudende geruchten over een slechte verstandhouding tussen Macron en Merkel de kop in te drukken. Eerder deze maand wees Merkel Macron nog terecht nadat die laatste de NAVO in een speech "hersendood" had genoemd. Ook over Europese dossiers, zoals de meerjarenbegroting en de versterking van de eurozone, zit er al een hele tijd ruis op de lijn tussen Parijs en Berlijn.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Onder de paarsgroene regering Verhofstadt was er hoogconjnoctuur en toch stegen de schulden, onze energie werd verkocht aan de Fransen en werden alle overheidsgebouwen verkocht om die terug te huren, wat op termijn veel meer kost, de factuur was voor de volgende generatie. Die man kan het toch niet.

 • Toon Schouteden

  Laat zeker géén liberaal de toekomst van Europa bepalen: die zijn enkel uit op méér, méér,méér winst. Ze halen volk binnen en verwerken dat tot geldbezorgers. Op de lange termijn is Europa niet meer van de Europeanen en de overbevolking zal hier voor tig problemen zorgen: files, luchtverontreiniging, overstromingen, tekorten aan stroom en drinkwater en dergelijke meer.

 • Annie Broeckx

  De voorzitter van de conferentie voor de toekomst van Europa?Europa gaat dood,dat is toch logisch

 • Roger Deprez

  En het zal weer een machtsstrijd worden zoals het altijd is geweest, politiek gaat niet over mensen maar om partijmacht en eigen belangen om zo veel mogelijk geld te scheppen en dat noemt men democratie.

 • Jeff Smulders

  Deze man was niet in staat BHV te regelen en nu willen ze hem deze functie geven in een EU dat de Europeanen opgelegd is. Deze man is grote voorstander om Europa verder te globaliseren hij is een gevaar voor Europa en de normen en waarden maar vooral de cultuur van de Europeanen, bespaar ons deze man.