Wilders wraakt gerechtshof in dossier rond "minder Marokkanen"-uitspraken: "Ik krijg geen eerlijk proces"

Geert Wilders tijdens een debat in de Tweede Kamer. De PVV-voorman liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze "minder Marokkanen'' wilden.
ANP Geert Wilders tijdens een debat in de Tweede Kamer. De PVV-voorman liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze "minder Marokkanen'' wilden.
De Nederlandse politicus Geert Wilders is vandaag voor het gerechtshof in Den Haag verschenen, waar het hoger beroep begint over zijn "minder Marokkanen"-uitspraken. De PVV-voorman vroeg uitstel, maar kreeg dat niet en besloot daarop het gerechtshof te wraken. Hij vreest dat het hof vooringenomen is en hij geen eerlijk proces krijgt.

Een aparte wrakingskamer moet zich nu over dit verzoek buigen. Dat gebeurt misschien nog vanmiddag, maar waarschijnlijk wordt het morgen. Daarna wordt besloten of en zo ja wanneer het proces van het gerechtshof met dezelfde rechters doorgaat of dat een ander drietal zich over de strafzaak moet buigen.

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops heeft de zaak van Wilders - en de beslissing van het OM hem te vervolgen - afgezet tegen een uitspraak van D66-voorman Alexander Pechtold. Die zei in februari: "Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet", naar aanleiding van de leugen van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra over diens ontmoeting met Poetin. "Waarom Wilders wel vervolgen en Pechtold niet?", vroeg Knoops zich af. "Dat is een essentieel punt van de verdediging." Omdat het hof daar niet verder op inging, vreest hij vooringenomenheid.

Wilders zei vervolgens tegen het hof dat hij "op zijn minst had verwacht" dat hij een eerlijk proces zou krijgen. "U bindt onze handen op onze rug", aldus de PVV-voorman tegen de gewraakte rechters. "Daarmee kun je moeilijk zwemmen."

Het proces van de leider van de rechtspopulistische Partij voor de Vrijheid vond plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Er zijn elf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling. Wilders liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze "minder Marokkanen" wilden. Eind 2016 werd hij veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het openbaar ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

EPA20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rik Connaerdt

  Ik dacht dat politici onschendbaar waren en zelfs dat er in Nederland iets bestond dat recht op een vrije mening heet.

 • Dan Midden

  ik vrees dat hij gelijk heeft, doch dan zal het hoger gerechtshof evenzeer politiek e uitspraken doen en hem alsnog veroordelen. Bij VB destijds heeft men retroactieve wetten moeten stemmen om ze veroordeelt te krijgen om zo de democratie een hak te zetten. Een kwarteeuw later blijkt dat VB misschien gelijk had dus is het niet beter te luisteren naar het volk ipv politiek benoemde rechters in dit verhaal?

 • Pedro Gonzalez

  Gerry Cle. U verdraait lichtelijk de feiten. Hij heeft nooit gezegd dat ze slecht zijn en dat ze het land dienen te worden uitgezet, maar dat er minder Marokkanen mogen binnenkomen.........en heeft niets gezegd over diegenen die al in Nederland wonen. Daar heeft hij van gezegd dat dat burgers zijn van het land !!

 • Eddy van Dorst

  Natuurlijk krijgt hij geen eerlijk proces hij is tenslotte eigen volk

 • Glen Van Bruyssel

  Ja Gerry Cle,en onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die alles koppig blijven ontkennen.