Wilders wint Europese verkiezingen in Nederland

UNKNOWN

De Partij voor de Vrijheid van de uiterst rechtse populist Geert Wilders is de grote winnaar van de Europese verkiezingen in Nederland. Dat blijkt na telling van 99,7 procent van alle uitgebrachte stemmen. Het christendemocratische CDA van premier Jan Peter Balkenede blijft wel de grootste partij.

Definitieve doorbraak
"Dit is de dag dat de PVV definitief is doorgebroken", zei Wilders in een reactie. "Heel veel Nederlandse kiezers zijn vandaag door het linkse cordon sanitaire gebroken. De kiezer heeft altijd gelijk: sluit de PVV niet uit."

Hij riep CDA-premier Jan Peter Balkenende en PvdA-vicepremier Wouter Bos opnieuw op op te stappen. Zijn ageren tegen de 'linkse grachtengordelelite' legt hem overduidelijk geen windeieren. De gevestigde partijen in Den Haag hebben daar nog steeds geen afdoende antwoord op gevonden.

CDA blijft grootste
Het CDA haalt vijf zetels in het Europees Parlement. Dat zijn er twee minder dan in 2004, maar de christendemocraten blijven wel de grootste formatie in Nederland. De PVV van Wilders nam voor het eerst deel en gaat meteen met vier zetels aan de haal.

Socialisten grote verliezers
Ook het linksliberale D66 boekt een grote winst en springt van één naar drie zetels. De sociaaldemocratische PvdA van minister van Financiën Wouter Bos lijdt een forse nederlaag en houdt drie van de zeven zetels over in het Europees Parlement. De rechtsliberale VVD zakt van vier naar drie. De linkse SP en de ChristenUnie/SGP behouden hun twee zetels. (anp/edp/mvl/sam/bdr)

UNKNOWN