Wilders stuurt kat naar debat over zijn film

In Pakistan ging opnieuw een Wilders-pop in vlammen op.
UNKNOWN In Pakistan ging opnieuw een Wilders-pop in vlammen op.

Zoals verwacht is de Nederlandse rechts-populistische politicus Geert Wilders niet ingegaan op de uitnodiging om deel te nemen aan een bijeenkomst rond zijn omstreden film 'Fitna'. Ondertussen blijft zijn film wereldwijd zorgen voor kritiek.

Debat
Wilders had aangegeven dit weekeinde te willen gebruiken om tot rust te komen. Hij gaat zich pas morgen voorbereiden op debatbijeenkomsten in Nederland en de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen daarvoor. De Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (UMMAO), één van de initiatiefnemers van de bijeenkomst in Amsterdam, is teleurgesteld. "We verwachten niet dat hij nog komt. En dat ondanks dat hij heeft aangegeven dat hij in debat wil over de film," zei een woordvoerder. Het debat was getiteld 'Hiwar', wat dialoog betekent en een antwoord is op het woord chaos waarvoor 'Fitna' staat. De initiatiefnemers vinden dat de film is ingegeven door angst en daarop ook inspeelt. Daarom moet daar volgens hen kennis en vertrouwen tegenover worden gesteld.

Australië
Internationaal blijft 'Fitna' voor boze reacties zorgen. De Australische minister van buitenlandse zaken Stephen Smith noemde de film "zeer beledigend en een duidelijke poging om tweedracht te zaaien tussen geloofsgemeenschappen." Smith zei de boodschap die de film uitdraagt scherp te veroordelen en de publicatie van de film te betreuren. "In Australië steunen we het recht op vrijheid van meningsuiting maar we steunen niet het misbruik van dat recht door rassenhaat te zaaien."

Iran
Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Iran op met matje geroepen wegens 'Fitna'. Iran veroordeelde eergisteren de film van Wilders al als "afschuwelijk". Teheran heeft de Europese regeringen opgeroepen verdere vertoningen te blokkeren. De ambassadeur heeft Iran erop gewezen dat de Nederlandse regering de publicatie van de film betreurt. Volgens het Iraanse persbureau ISNA heeft een topfunctionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de ambassadeur gezegd dat Wilders wordt gesteund door 'zionistische kringen'. Teheran vraagt de Nederlandse regering zulke 'provocaties' te voorkomen en gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de makers.

Jordanië

Jordaanse parlementariërs hebben hun regering opgeroepen de betrekkingen met Nederland te verbreken. In een door 48 van de 110 parlementsleden ondertekende brief aan de regering stellen ze dat 'Fitna' de profeet Mohammed beledigt en kwetsend is voor moslims. De parlementariërs willen dat de Nederlandse ambassadeur in Jordanië het land verlaat. De Jordaanse regering kwam niet direct met een reactie.

Maleisië
Oud-premier Mahathir Mohamad van Maleisië heeft de 1,3 miljard moslims in de wereld opgeroepen Nederlandse producten te boycotten vanwege de anti-islamitische film. Dat heeft de krant Utusan Malaysia bericht. "Als de moslims zich aaneen sluiten wordt het heel gemakkelijk actie te ondernemen", citeerde de krant Mahathir. "Als wij Nederlandse producten boycotten, zullen zij hun ondernemingen moeten sluiten." De Maleisische regering heeft de film van Wilders net als de rest van de internationale gemeenschap veroordeeld als respectloos en gevoelloos. Minister van buitenlandse zaken Rais Yatim zei zaterdag dat Wilders de volle verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van het uitbrengen van zijn film. "De islam voorstellen als een godsdienst die extremisme bevordert is niet alleen misleidend en fout, maar ook een minachting en gebrek aan respect voor de islam en de gevoelens van de moslimwereld." (anp/novum/sam)