Wilders: "Nederlandse moslims verantwoordelijker dan Balkenende"

Volgens Balkenende had de film kunnen leiden tot geweld van moslimextremisten.
UNKNOWN Volgens Balkenende had de film kunnen leiden tot geweld van moslimextremisten.

De Nederlandse politicus Geert Wilders vindt dat premier Jan Peter Balkenende zich "dood moet schamen" over alles wat hij de afgelopen tijd heeft gezegd over de anti-Koranfilm Fitna van Wilders. "Hij zou met een rood hoofd van schaamte voor de camera zijn excuses moeten aanbieden. Eigenlijk zou hij zijn biezen moeten pakken, maar dat zal wel niet gebeuren", aldus de PVV-leider. "Zo iemand verdient het niet om minister-president te zijn. Hij moet erkennen dat hij een te grote broek heeft aangetrokken."

Belachelijk gemaakt
Balkenende wees Wilders de afgelopen weken diverse malen op zijn verantwoordelijkheid voor de gevolgen van Fitna. De film zou kunnen leiden tot geweld van moslimextremisten en Nederlanders in het buitenland in gevaar kunnen brengen. Fitna verscheen gisteravond op internet, en Balkenende liet meteen weten dat het kabinet de verspreiding ervan betreurt.

Hulde aan moslims

De reacties uit de moslimwereld lijken tot dusver echter mee te vallen. Het Binnenhof in Den Haag werd gisteravond uit veiligheidsoverwegingen afgesloten, maar is middels weer vrijgegeven. Wilders is "ontzettend blij" dat zijn film niet tot rellen heeft geleid. "Hulde aan de moslims van Nederland", zei de PVV-leider. "Zij hebben zich verantwoordelijker opgesteld dan de minister-president."

Hoofd koel
Het is belangrijk dat de film van Wilders geen verdeeldheid zaait in Nederland. Dat zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin na afloop van een overleg dat hij samen met minister van Integratie Ella Vogelaar had met vertegenwoordigers van verscheidene religieuze, levensbeschouwelijke en minderhedenorganisaties. De minister van Justitie is ook tevreden over alle voorbereidingen die de regering de afgelopen maanden trof voor de film. "We moeten altijd bedacht zijn en alert blijven", aldus Hirsch Ballin.

In kwartier uitgedebatteerd
Fouad Sidali, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland, noemde het overleg "één van de positieve uitwerkingen van Fitna", omdat de mensen die écht met elkaar willen samenleven, elkaar in deze tijd heel snel zouden weten te vinden. Sidali is blij dat Fitna er eindelijk is. Omdat niemand wist wat Wilders met de film in petto had, "voelden we ons toch een beetje gegijzeld vanaf november vorig jaar", zei hij. "Laten we nu debatteren. Vijftien minuten duurde die film en volgens mij zijn we in vijftien minuten ook uitgedebatteerd", aldus Sidali. (belga/odbs/sam)

Wilders: "Eigenlijk zou Balkenende zijn biezen moeten pakken."
UNKNOWN Wilders: "Eigenlijk zou Balkenende zijn biezen moeten pakken."
Ella Vogelaar (r) en Ernst Hirsch Ballin (l) spraken met moslims over de film.
UNKNOWN Ella Vogelaar (r) en Ernst Hirsch Ballin (l) spraken met moslims over de film.
De politie heeft na het verschijnen van de film het Binnenhof afgezet. Minister Maxime Verhagen verlaat in zijn dienstauto het Binnenhof om even voor middernacht.
UNKNOWN De politie heeft na het verschijnen van de film het Binnenhof afgezet. Minister Maxime Verhagen verlaat in zijn dienstauto het Binnenhof om even voor middernacht.
De Engelstalige versie van Fitna werd op LiveLeak al meer dan 3 miljoen keer bekeken.
UNKNOWN De Engelstalige versie van Fitna werd op LiveLeak al meer dan 3 miljoen keer bekeken.
"Omdat niemand wist wat Wilders met de film in petto had, voelden we ons toch een beetje gegijzeld."
UNKNOWN "Omdat niemand wist wat Wilders met de film in petto had, voelden we ons toch een beetje gegijzeld."