Wilders brengt film mogelijk voor kort geding uit

UNKNOWN

De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders overweegt zijn anti-Koranfilm naar buiten te brengen voor het kort geding dat vrijdag tegen hem dient. Maar dat is nog niet zeker omdat de politicus niet weet of technisch dan alles al in orde is. Hij wil er eerst nog juridisch advies over inwinnen.


Klacht van Nederlandse Islamitische Federatie
Wilders reageerde daarmee op de zaak die de Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) tegen hem heeft aangespannen. De organisatie wil afdwingen dat een onafhankelijke expert de film voor de première beoordeelt of hij kwetsend is voor moslims en de islam. Als dat het geval is, wil de NIF op basis daarvan de vertoning van de film verbieden.

De federatie gaat ervan uit dat Wilders zijn film niet publiceert voordat het kort geding gediend heeft. De advocaat van de NIF, E. Köse, zei dat hij het zou betreuren als het Tweede Kamerlid de film toch al voor die tijd naar buiten brengt.

Juridisch niet verplicht te wachten
De raadsman erkende dat Wilders geen juridische plicht heeft te wachten tot de zaak voor de rechter is geweest. "Maar Wilders beroept zich op de wet. Wij mogen ervan uitgaan dat hij het oordeel van de rechter afwacht. Waarom zou hij daarvoor weglopen? ", zei Köse. De NIF eist voorts onder meer dat de PVV-leider stopt met zijn "kwetsende" opmerkingen jegens de islam.


Geen aprilgrap
Wilders heeft aangekondigd dat hij zijn film 'Fitna' in elk geval voor 1 april op internet zet. "Nee, het is geen 1 april-grap. Het wordt inmiddels de hoogste tijd dat u de korte film te zien krijgt", schreef hij deze week op z'n weblog. (belga/lb)

Geert Wilders.
UNKNOWN Geert Wilders.