Exclusief voor abonnees

Wil je een goed leven? Lap dan alle regeltjes aan je laars

Met haar ‘zelfverwoestingsboek’ zet Marian Donner zich af tegen de zelfhulpindustrie

Marian pleit voor burgerlijke ongehoorzaamheid. “Waarom moet iedereen stoppen met roken? Omdat je geen rookpauze meer zou nemen”
RV Marian pleit voor burgerlijke ongehoorzaamheid. “Waarom moet iedereen stoppen met roken? Omdat je geen rookpauze meer zou nemen”
Vergeet het detoxen. Luister niet naar geluksprofessoren en gooi ze overboord, de dogma’s voor een gezond leven. Geniet van die sigaret of de roes van alcohol. In een wereld van do’s en don’ts is het ‘Zelfverwoestingsboek’ van Marian Donner een verademing. «Er moet al zoveel. Falen en domme dingen doen: het hoort erbij.»

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jeff De Boeck

  Eindelijk zinnige praat.

 • Catherine Vandekerckhove

  Ze heeft gelijk tot op een zeker punt.Overmatig roken en drinken betaal je cash rond je 50ste, 60 ste jaar. Maar veel kankers zijn genetisch bepaald en jonge gezonde mensen ontsnappen er niet aan. Maar mbt culpabilisering van gebruik van plastic is erover: de plasticlobby zit er achter. En wanneer gaan ze Mac Do eens aanpakken? Diabetes type 2, overgewicht, een berg afwal na zo'n verslavende maaltijd. En het toppunt: ze zijn sponsor van kinderkankerfonds.

 • Mario Roman

  Dat is een vrouw naar mijn hart. Gooi alle regeltjes en vingertjes over gezond eten overboord. Leve de Burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik doe dat nu al een paar jaren.

 • Bernd Vaes

  Carpe diem! Maar doe het zo, dat de medemens er geen schade door ervaart.

 • Elise Van Damme

  We staan er te weinig bij stil omdat het leven nu eenmaal doorgaat. Maar als je dan in een situatie beland zoals Eric hieronder vermeld dat doet je als mens nadenken. Het leven gaat zo snel en het is beetje van een loterij inderdaad. Niemand weet wanneer, hoe en wat, maar voor we het goed en wel beseffen is het zo voorbij en dan komt de vraag; had ik maar... Of we nu gezond of ongezond leefden, doet er niet toe. Ik wens je nog oprecht het allerbeste toe Eric, sterkte en moed