Wijzen IS-video’s uit Sri Lanka en Saudi-Arabië op éénzelfde brein?

De Sri Lankaanse terroristen leggen de handen op mekaar en zweren trouw aan de leider van IS.
RV De Sri Lankaanse terroristen leggen de handen op mekaar en zweren trouw aan de leider van IS.
De video van de Sri Lankaanse terroristen die IS naar buiten heeft gebracht, lijkt bijna een kopie te zijn van wat er zondag al vanuit Saudi-Arabië verscheen. Daar zou een aanslag zijn mislukt — en terreurspecialisten vragen zich af of beide complotten misschien door hetzelfde brein zijn beraamd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Over de poging tot aanslag die op paaszondag werd gemeld in Saudi-Arabië, verscheen er maar weinig in westerse media. Alle aandacht ging begrijpelijkerwijs naar het immense bloedbad op Sri Lanka. Veel informatie is er ook niet over de aanval die vier terroristen nagenoeg op hetzelfde moment op een politiepost in de Saoedische stad Az-Zulfi uitgevoerd hebben. Volgens de plaatselijke autoriteiten werden de daders gedood vóór zij noemenswaardige schade konden aanrichten. Maar specialisten opperen dat die overheid de schade misschien wel verzwijgt.

Trouw zweren

Feit is dat IS diezelfde avond nog een video van de vier daders verspreidde, waarin ze eerst met hun wapens poseren voor de zwarte vlag, om dan de handen op mekaar te leggen en trouw te zweren aan de leider van IS. Precies dezelfde choreografie die gisteren ook te zien was in de beelden vanop Sri Lanka. Het is niet ongebruikelijk dat terroristen de handen op mekaar houden tijdens hun eed van trouw — dat deden de twee in 2016 een priester vermoordden in een kerk in Frankrijk bijvoorbeeld ook al — maar terreurexperts merkten de gelijkenis wel op en vragen zich nu af of de terreur in Saudi-Arabië en Sri Lanka met mekaar zijn gelinkt.

Mysterieuze IS’er

Geruchten willen dat de aanslagpoging in Saudi-Arabië werd georganiseerd door een mysterieuze IS’er, die uit de Verenigde Staten zou stammen en zichzelf Abu Muqatil Al-Amriki noemt. Die was lange tijd bijzonder actief op sociale media. Maar begin dit jaar bleef hij plots stil na een aanslag op Amerikaanse soldaten in Syrië waarin hij een hand zou hebben gehad. Het is pas een week geleden dat hij weer een levensteken gaf — en dat teken werd dus razendsnel gevolgd door nieuwe terreur. Over zijn identiteit is er nog altijd niets geweten.

De vier daders van de aanslag op de politiepost in de Saudische stad Az-Zulfi
RV De vier daders van de aanslag op de politiepost in de Saudische stad Az-Zulfi1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • vangeel guido

    brein?