Wijk zwijgt in afwachting van feiten over dood dove hovenier (32)

In de wijk Peelo (Assen) is de rust weergekeerd. Zaterdag was de buurt landelijk nieuws nadat een man was overleden die door bewoners werd verdacht van een zedendelict.
ANP In de wijk Peelo (Assen) is de rust weergekeerd. Zaterdag was de buurt landelijk nieuws nadat een man was overleden die door bewoners werd verdacht van een zedendelict.
In de wijk Peelo, onderdeel van de Noord-Nederlandse stad Assen, willen bewoners nu rust na het heftige incident waarbij een 32-jarige man om het leven kwam. De feiten moeten eerst boven tafel, klinkt het.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de straat Lemstukken, rond de speeltuin waar het dodelijke incident zich afspeelde, is de rust teruggekeerd. De omwonenden houden zich niet lang buiten op. Weinig mensen staan te springen om een praatje. Ze willen vooral eerst de feiten weten. En dan pas oordelen. In de speeltuin is niemand, op een camerateam van het NOS-journaal na.

In het begin van de zaterdagmiddag, rond 13.00 uur, kwam een melding binnen bij de politie dat een man - het 32-jarige slachtoffer - zich ongepast gedroeg richting een 4-jarig kind in een speeltuin. De vader van het meisje sprak de man aan, waarna er een worsteling plaatsvond. De 32-jarige Martin uit Assen (provincie Drenthe) viel daarop van zijn fiets. Vier gewaarschuwde wijkbewoners assisteerden de vader om hem in bedwang te krijgen. Dit in afwachting van de politie. Toen die arriveerde bleek het slachtoffer overleden.

Officieel verdacht

Vier mannen werden opgepakt, de vader meldde zich later bij de politie. De vijf (van 36, 38, 46 en 54 jaar uit Assen en een 27-jarige man uit Kampen (provincie Overijssel)) werden zondagavond weer vrijgelaten. Uit onderzoek is gebleken dat het 32-jarige slachtoffer niet is mishandeld, meldt de politie. Over de verdere omstandigheden is nagenoeg niets bekend.

De politie meldt wel dat van doodslag geen sprake is. Toch wordt het vijftal nog steeds officieel verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 32-jarige.

Volgens politiewoordvoerder Paul Heidanus kan uit het onderzoek blijken dat sprake is van een ander misdrijf. Maandag is sectie verricht op het stoffelijk overschot van Martin. "Het is niet te zeggen wanneer we daar uitsluitsel over hebben. Dat kan binnen een paar dagen zijn, maar het kan ook een paar weken duren.”

Een wijkagent bij de speeltuin in de Assense wijk Peelo.
ANP Een wijkagent bij de speeltuin in de Assense wijk Peelo.

Doodslag

Het bevreemdt sommigen dat de verdachten zijn vrijgelaten en dat de politie stelt dat ze Martin niet hebben mishandeld, terwijl de doodsoorzaak nog niet is opgehelderd. “Uit de verhoren van de verdachten, de getuigenissen die we tot nu toe hebben opgetekend en het oordeel van de forensisch schouwarts zijn geen feiten en omstandigheden naar voren gekomen die wijzen op doodslag”, zegt Heidanus. “Wij denken niet dat de verdachten de intentie hadden het slachtoffer te doden. Het lijkt erop dat ze hem in bedwang wilden houden om hem aan de politie over te dragen.”

De politie is nog steeds bezig met het verhoren van getuigen, daarnaast moet dus nog de exacte doodsoorzaak blijken. Heidanus wil niet vooruitlopen op de vraag welk delict er nog aan het licht kan komen waarvoor de verdachten, of een aantal van hen, vervolgd zouden kunnen worden.

Eerst moet het onderzoek klaar zijn en de doodsoorzaak duidelijk zijn. “Dan kan het Openbaar Ministerie bepalen of vervolging voor een ander strafbaar feit nog aan de orde is.”

De politie onderzoekt ook of er sprake is geweest van een zedendelict. Heidanus: “Vanwege de privacy van de betrokkenen doen wij daarover verder geen mededelingen.‘’
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Noël Dierickx

  Zo laf zijn ze wel de "buurt"bewoners! Die mindervalide mens is dood door hun toedoen en zonder enig bewijs tegen hem. Een kleine peuter kan zelf haar broekje uittrekken en aan de kant gooien wegens irritant of in geplast of ... bedenk het zelf maar wat zich in een kleuterhoofdje afspeelt. Maar dit is een moord, een lynchpartij (door echte Hollanders?).

 • Marc Verdonck

  Graag namen dan weten we meteen of ze er zonder straf vanaf komen voor moord of dat ze worden vrijgesproken. We hebben het ondervonden met de kinderjuf in Antwerpen en weten daardoor dat sommige zich alles kunnen veroorloven.

 • Philippe Schotte

  Het is ginder in Nederland niet beter dan in Belgie . De doofpot is onderweg !

 • Theo Dereu

  Heel die marginale buurt heeft blijkbaar uiteenlopende leugens zitten verspreiden om de moord op een jongeman met een ernstige beperking te rechtvaardigen. Hoe kun je je kind ooit nog recht in de ogen kijken als je zoiets smerigs op je geweten hebt ? En de politie "denkt" en laat ze dan maar vrij ? Breek aub mijn mond niet open !

 • Koen Frankie

  als er 5 man op u ligt dan ben je plat en kan je niet meer ademen, dat noemen ze lichaam wurging , of hij nu al dan niet iets heeft gedaan is ook nog maar de vraag want een doofstomme kan niet reageren zoals andere ... en nu al helemaal niet meer