Wietpas leidt tot honderd ontslagen in coffeeshops

AP
Coffeeshops in de Nederlandse provincies Limburg en Brabant verwachten zoveel klanten te verliezen door de invoering van de wietpas, dat zij bij uitkeringsinstituut UWV voor ongeveer honderd werknemers ontslagaanvragen hebben ingediend. Dat heeft een woordvoerster van het UWV bevestigd na een bericht in de krant Trouw.

De woordvoerster wijst er nog wel op dat niet alle ontslagen bij het UWV worden gemeld, omdat de coffeeshophouders het ook in onderling overleg eens kunnen worden met medewerkers over hun ontslag en een eventuele vertrekpremie.

Om drugstoeristen te weren, moeten coffeeshops besloten clubs worden waar alleen nog aan geregistreerde Nederlanders softdrugs wordt verkocht. De wietpas geldt vanaf 1 mei in Limburg, Brabant en Zeeland, maar is vanaf 2013 in heel Nederland vereist.

Verkeerscontroles
De politie houdt op verschillende plaatsen verkeerscontroles waarbij vooral buitenlanders flyers over het nieuwe drugsbeleid meekrijgen. Controles zijn er vooral op toegangswegen naar onder meer Venlo en Maastricht. Aan de controles doet ook de spoorwegpolitie mee, net als ambtenaren van de gemeenten.

In Maastricht houdt de politie bovendien de zogenoemde "uitwaaiereffecten" naar de buitenwijken in de gaten. Daar zitten veel illegale huisdealers. De politie controleert of buitenlanders daar drugs proberen te kopen.

Meeste shops zijn dicht
De meeste coffeeshops in het Nederlandse Tilburg blijven ook vandaag dicht uit protest tegen de nieuwe regels en omdat ze nog niet klaar zijn om klanten te registreren. Dat meldt Willem Vugs, de voorzitter van de vereniging van Tilburgse coffeeshops. Voor zover bekend gaan drie van de elf coffeeshops wel open. Ze houden zich aan de verscherpte regels en hebben een ledenlijst.

Vugs, die dinsdag met zijn coffeeshop Toermalijn bewust in overtreding ging, verwacht deze middag te horen met welke sanctie de gemeente komt. Hij stapt naar de rechter als de gemeente zijn coffeeshop sluit. Maastricht kondigde aan dat coffeeshop Easy Going dicht moet omdat bij een tweede controle overtredingen zijn geconstateerd. Roermond en Tilburg deelden waarschuwingen uit aan coffeeshops. Easy Going in Maastricht was bewust uit op een sanctie van de gemeente om een kort geding aan te spannen. De zaak moet naar verwachting donderdag of vrijdag dicht. De overige coffeeshops in Maastricht hebben aangekondigd dat ze tot de uitkomst van de rechtszaak dichtblijven.