Wie wil er naast Trump zitten? Britse prominenten hebben geen zin in staatsbanket

Koningin Elizabeth II poseert met haar Amerikaanse gasten in de Grand Corridor tijdens Trumps bezoek aan Windsor Castle in juli 2018.
EPA Koningin Elizabeth II poseert met haar Amerikaanse gasten in de Grand Corridor tijdens Trumps bezoek aan Windsor Castle in juli 2018.
Wie wil er straks, tijdens het staatsbanket, naast de Amerikaanse president zitten? Die vraag wordt in het Verenigd Koninkrijk onderhand gesteld nu een aantal prominenten zich heeft afgemeld om aan te schuiven tijdens het aanstaande staatsbezoek van de Amerikaanse president.

Het staatsbezoek komt er op uitnodiging van de Britse koningin Elizabeth II en zal plaatsvinden van 3 tot 5 juni. Trump is dan in Europa vanwege D-day herdenkingen, precies 75 jaar geleden. First lady Melania zal de in Engeland niet bijster populaire Donald Trump vergezellen op de trip. Demonstranten bereiden wederom een warm onthaal voor en ook de Opblaastrump zal weer boven Londen vliegen, zo is de verwachting.

Een beetje gênant wordt het voor de Britse gastheren nu een aantal prominenten weigert deel te nemen aan het staatsbanket. De laatste in het rijtje is, niet geheel onverwacht, Labourleider Jeremy Corbyn. Hij liet weten het in ieder geval fout te vinden de rode loper uit te rollen voor een president die “zich bedient van racistische en vrouwonvriendelijke retoriek”.

Zwangerschapsverlof

Ook de leider van de Liberalen, Sir Vince Cable en de fractievoorzitter van de Schotse partij SNP, willen niet eten met deze Amerikaanse president en, opmerkelijk, ook de – dankzij zijn optredens in de brexitdebatten - inmiddels tot cultfiguur verheven voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, heeft zich afgemeld. Volgens een woordvoerder van het Lagerhuis was Bercow uiteraard uitgenodigd, maar bedankte hij beleefd voor de eer.

Ongeveer 150 genodigden worden aan tafel verwacht en de verwachting is dat er meer verhinderingen zullen zijn. Uiteraard zal de ontvangende Britse Koninklijke familie van de partij zijn al weten sommige Britse kranten dat ook Megan Markle, de hoogzwangere Amerikaanse vrouw van prins Harry, geen trek heeft om bij Trump op te draven. Markle zou formeel hebben laten weten dat ze op zwangerschapsverlof is en dus niet werkt. In 2016 steunde de tegenwoordige gravin van Suxxex Hillary Clinton tijdens de Amerikaanse presidentscampagne. Vraag is nu of haar man, prins Harry, alleen naar het banket gaat. Volgens ingewijden kan de Royal daartoe niet worden gedwongen maar zou het ‘raar zijn’ als ook hij thuisblijft.

Vorig jaar gingen tienduizenden Britten de straat op tijdens het bezoek van Donald Trump aan de Britse koningin Elizabeth. Daar werd ook de zes meter hoge opblaas-Trump meegedragen die de Amerikaanse president voorstelt als een oranje baby. Tijdens dat bezoek zorgde Trump zelf ook voor ophef door in een interview met The Sun de nodige kritiek te spuiten op premier Theresa May en haar aanpak van de brexit. Volgens Trump was dat typisch een geval van fake news waarop The Sun de tape van het gesprek vrijgaf waaruit bleek dat Trump wel degelijk had gezegd wat hij later ontkende.

De Baby Trump Ballon vloog vorig jaar ook tijdens een privébezoek van Trump aan Schotland, vorig jaar.
Getty Images De Baby Trump Ballon vloog vorig jaar ook tijdens een privébezoek van Trump aan Schotland, vorig jaar.15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peggie Van Audenhove

  Ja zeg hij heeft Teh Queen 2 keer omvergelopen en haar de pas afgesneden, wat had hij nu verwacht. Nu voelt het arme ventje zich uitgesloten, ze zijn hem aan het wegpesten jong. Jammer dat het zo lang duurt.

 • Hugo Craen

  Ik wil wel naast de Queen-mum zitten, fascinerende vrouw!

 • Peter Thys

  Trump iets bereikt ja dat niemand naast hem aan een staatsbanket wil zitten, of misschien een Chinese vrijwilliger als ze die al kunnen vinden.Heeft zowat met iedereen ruzie,is uit elke organisatie gestapt en elk verdrag opgezegd.Obama care niet kunnen opzeggen en zijn muur is er na meer dan 2 jaar nog altijd niet(aan begonnen).Best wel een serieuse lijst van verwezelijkheden die hij kan voorleggen.Mocht U op uw werk deze prestaties leveren dan had U al lang de laan uitgestuurd geweest.

 • Nikolaas Bouman

  Die Britten zijn zelf ook de weg kwijt met hun Brexit. Ik zou ook niet naast hun willen zitten. Trump is een toffe gast en trekt zich gelukkig niks aan van die onzin!

 • Maxime Verelst

  Nigel Farage. Die schuift onmiddellijk aan.