Wie was Nasim Aghdam, de vrouw die drie mensen neerschoot op de campus van YouTube en daarna zelfmoord pleegde?

Nasim Aghdam was een fanatieke veganist met verschillende eigen YouTube-kanalen, waar ze soms ronduit bizarre filmpjes op postte.
rv Nasim Aghdam was een fanatieke veganist met verschillende eigen YouTube-kanalen, waar ze soms ronduit bizarre filmpjes op postte.
Amerikaanse media wijzen op basis van politiebronnen de 39-jarige Nasim Aghdam aan als dader van de schietpartij gisterenavond in het hoofdkwartier van YouTube in San Francisco. De vrouw was een fanatieke veganiste met verschillende eigen YouTube-kanalen, waar ze soms ronduit bizarre filmpjes op postte.

In een van haar laatste op het platform verschenen filmpjes uitte ze kritiek op de veranderingen die YouTube de afgelopen maanden doorgevoerd heeft, waardoor haar video's minder kijkers zouden trekken dan voorheen. Op haar eigen website staat een manifest waarin ze YouTube van censuur en broodroof beschuldigt. 

Volgens haar 'filterde' het platform haar video's, waardoor haar kijkersaantallen met de helft gedaald waren. Ze postte de laatste tijd vaak filmpjes van andere YouTubers die de praktijken van YouTube aan de kaak stelden, en ze protesteerde ook met de volgende uitspraak: 'Maak de leugen groot, hou hem simpel, blijf het zeggen en uiteindelijk zullen ze het geloven' - een quote van Adolf Hitler.

Dierenrechten

De vrouw uit San Diego, wier ouders uit Iran komen, was ook een veganiste en activiste voor dierenrechtenorganisatie PETA. In haar bio op YouTube - op het kanaal 'Nasime Wonder1'  staat te lezen dat ze zichzelf een 'vrouwelijke vegan bodybuildster' noemt: "Dierenrechtenactivist die gezond en humaan leven promoot." Ze had Perzische roots en sprak zowel Engels als Farsi. "Nasim produceerde en lanceerde de eerste Perzische tv reclame en videoclip (Do You Dare) over dierenrechten en veganisme op de Iraanse tv in 2010", vervolgt de informatie over de vrouw op haar YouTube-kanaal.

In 2009 kwam Aghdam in het nieuws toen ze een protestactie van PETA tegen het gebruik van varkens in de militaire opleiding bijwoonde. Ze droeg toen een pruik en een jeans met druppels nepbloed, en ze had een plastic zwaard vast. Ze werd toen ook geïnterviewd door de Los Angeles Times. "Voor mij zijn mensenrechten en dierenrechten hetzelfde", klonk het toen. "Het is niet omdat ze niet kunnen praten dat we hen mogen uitbuiten."

De verschillende kanalen van Aghdam werden enkele uren na de schietpartij offline gehaald. Ze had zo'n vijfduizend volgers. 

Huiselijke ruzie?

Het kan echter zijn dat haar wrok tegen YouTube niet aan de basis lag van de schietpartij. Het zou kunnen dat de vrouw een relatie had met iemand op de YouTube-campus. Verschillende media melden op basis van politiebronnen dat de schietpartij het gevolg van een huiselijke ruzie zou zijn geweest. De 36-jarige man die in kritieke toestand in ziekenhuis ligt, zou dan het beoogde doelwit van de vrouw zijn geweest, de andere twee vrouwelijke slachtoffers zouden in dat scenario ongelukkigerwijs in de vuurlinie gestaan hebben.

Nasim Aghdam
Facebook Nasim Aghdam

Volgens werknemer Zack Vorhies vond er een 'verbaal argument' plaats net voor de schietpartij. "Ik hoorde geruzie op een van de pleintjes bij het hoofdkwartier. Een man riep 'Wil je me neerschieten?'", vertelde hij aan MSNBC. Later zou de vrouw 'Kom maar op, kom maar op' geroepen hebben. Ze zou ook een zonnebril en een sjaal gedragen hebben. 

Ondervraagd door politie

De vrouw zou geen ID-badge had hebben, maar gewoon de campus hebben kunnen betreden. Niemand die ten tijde van de schietpartij aanwezig was, zou geweten hebben wie ze was.

Volgens haar vader, Ismail Aghdam, werd ze 's ochtends wel nog ondervraagd door de politie. De man had zijn dochter als vermist opgegeven nadat ze twee dagen van de radar was verdwenen. Om 2 uur 's ochtends vond een patrouille haar slapend in een wagen, dichtbij het hoofdkwartier van YouTube, waarna ze haar enkele vragen stelden. "Ze identificeerde zichzelf als de vrouw die als vermist geseind stond en beantwoordde alle vragen", aldus een woordvoerster. "Daarna brachten we de familie op de hoogte dat ze gevonden was." Volgens Ismail hebben de agenten hem gerustgesteld over de toestand van zijn dochter en zeiden ze dat alles onder controle was.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Nasim Aghdam.
rv Nasim Aghdam.45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  de "vrouwen" tegenwoordig

 • VIVIANE bastenie

  Weer een bewijs dat extremisme van welk soort dan ook ,heel gevaarlijk kan zijn,het woord extreem zegt overdreven erover.Je zou het ook fanatisme kunnen noemen,te fanatiek is ook zeer gevaarlijk in meerdere gevallen.Tegenwoordig komen wij nog al veel van dit soort mensen tegen in onze maatschappij,en meestal in negatieve zin.

 • johny daneels

  De naam en de herkomst van deze terroriste zegt genoeg, steeds uit dezelfde groep, cultuur mensen

 • Erwin Borloo

  Groene extremisten, ze worden sterk onderschat..

 • Evi Vermoesen

  Dat is geen vrouw ma ne vent! Enfin toch in een vorig leven zo te zien... En dan maar schrijven dat het "zelden" voorkomt dat vrouwen zoiets doen....