Wie spot met Franse vlag riskeert boete van 1.500 euro

UNKNOWN

De Fransen zijn niet alleen trots op hun taal, ook de driekleur is heilig voor hen. En wie zich over de Franse vlag vrolijk maakt, riskeert voortaan een boete tot 1.500 euro.

Achterwerk

De Franse regering nam vandaag een besluit in die zin. Achtergrond van het nieuwe besluit is de foto van een man die met een grote Franse vlag zijn achterwerk afveegt. De foto won een prijs op een wedstrijd in Nice die doelbewust politiek niet correct was. Nadat hij de foto in een gratis krant gezien had, schakelde een lokale conservatieve politicus minister van Justitie Michèle Alliot-Marie in.

Kunstwerk

Juristen zagen in dit geval van een straf af omdat ze de foto als een kunstwerk beschouwden. Dit bezwaar wou de minister echter niet langer laten gelden. Ze kondigde aan dat ze "een geldboete tegen dergelijk goor gedrag zou invoeren". Met het besluit van de regering zijn voortaan ook kunstenaars niet meer veilig.

Smadelijke beelden
De nieuwe boete kan worden opgelegd aan iedereen die de Franse vlag vernielt, beschadigt of met zijn gedrag 'degradeert'. Ook de verspreiding van smadelijke beelden wordt voortaan met boetes tot 1.500 euro bestraft. (belga/ep)