Wie liegt over gifgasaanval Douma?

AFP
Rusland probeert de wereld ervan te overtuigen dat er geen gifgasaanval is geweest in Douma. Op de Russische televisie vertelt een jongen van elf hoe hij zonder reden in het ziekenhuis met water werd afgespoeld om de wereld van de aanval te overtuigen. De enigen die uitsluitsel kunnen bieden, zijn de onafhankelijke experts, maar die mogen nog steeds Douma niet binnen.

De reportage over de elfjarige Hassan is gemaakt door de Russische staatszender NTV. Hassan vertelt aan de journalist van NTV hoe hij naar het ziekenhuis moest gaan en daar zonder reden werd afgespoeld.

In scène?

Twee weken geleden doken namelijk beelden op van Hassan als hij werd afgespoeld na de vermeende gifgasaanval in Douma. De reportage doet nu vermoeden dat die beelden in scène zijn gezet om de wereld te overtuigen dat die gifgasaanval wel degelijk plaatsvond.

Onderzoek

Of Hassan gedwongen werd om te liegen in de reportage, valt moeilijk te achterhalen. Maar dat er iemand liegt, is wel duidelijk. Of de waarheid ooit nog aan het licht zal komen, is niet duidelijk. De kans wordt alleszins kleiner met de dag, want onafhankelijke experts zijn nog steeds niet ter plekke kunnen gaan om mogelijke bewijzen te verzamelen.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  De Russen zijn meesters in het manipuleren van de media. Dat ze de onafhankelijke onderzoekers nog steeds niet toelaten zegt ook veel. De VS (Obama) had destijds NOOIT mogen toelaten dat Russische troepen die moordenaar dictator ter hulp kwamen.

 • Jimi Cortez

  Natuurlijk zijn dat leugens, Assad en Rusland zouden achterlijk zijn om zulke risico's te nemen deze wapens te gebruiken. Enkel de rebellen, het Westen en de VS hebben baat bij een beschuldiging van gebruik van chemische wapens door Assad en Rusland.

 • Eric Van den Bergh

  Wie liegt? Het westen, het zijn duidelijk de rebellen die hier schuldig zijn.

 • DIRK VAN DESSEL

  De Westerse coalitie uiteraard. Volgens sommige bronnen op het internet zou Israel via hun Mossad een opslagplaats der rebellen hebben doen ontploffen als "gifgasaanval"...

 • Raynel Enfield

  er waren zogenaamd 40 doden, maar nooit een lijk getoond ...zegt al voldoende dat de chemische aanval nooit heeft plaats gevonden.