Wie is Stephen Paddock, de man die meer dan 50 festivalgangers doodschoot en 42 wapens had?

ap / afp
De 64-jarige Stephen Craig Paddock opende gisteravond plaatselijke tijd het vuur op 30.000 festivalgangers. Hij pleegde daarna zelfmoord. Maar wie is hij en wat bezielde hem? Een dag later raakt er meer bekend over Paddock. Hij bezat maar liefst 42 wapens, waarvan er 23 in zijn hotelkamer op The Strip lagen.

Ook de broer van de dader moet het antwoord over het waarom voorlopig schuldig blijven. "De stoppen moeten doorgeslagen zijn", zegt hij. IS eiste de verantwoordelijkheid op voor de dodelijke schietpartij. Paddock zou zich maanden geleden bekeerd hebben tot de islam, maar volgens de FBI zijn hier geen aanwijzingen voor. 

Stephen Paddock
Facebook Stephen Paddock

Volgens de politie had Paddock op zijn hotelkamer in het Mandalay Bay Resort 23 vuurwapens, verscheidene statieven en speciaal materiaal om vanop de 32ste verdieping automatisch te schieten op de festivalgangers. Bij hem thuis werden nog eens 19 wapens en heel wat munitie en explosieven gevonden.

Paddock verschanste zich gisteravond in een hotelkamer op de 32ste verdieping van het Mandalay Bay Hotel. Hij had er een perfect zicht op het Route 91 Harvest Festival aan de overkant van The Strip. Volgens voormalig FBI-agent James Gagliano had Paddock een groot “strategisch voordeel”. “Hij moest maar naar het midden mikken en de trekker overhalen”, zei Gagliano aan CNN. Dat voordeel heeft voor een loodzware dodentol gezorgd, Paddock kon honderden kogels afvuren in de mensenmassa. Minstens 59 mensen stierven, zeker 527 raakten gewond. 

Paddock had vanuit de kamer in het Mandalay Bay Hotel een perfect zicht op het festival aan de overkant van The Strip.
avh/Google Paddock had vanuit de kamer in het Mandalay Bay Hotel een perfect zicht op het festival aan de overkant van The Strip.

Een SWAT-team stormde het Mandalay Bay Hotel binnen. Agenten braken de deur van Paddocks kamer open met explosieven en troffen de schutter er dood aan. Paddock had zelfmoord gepleegd. Er werden verschillende automatische vuurwapens gevonden in de hotelkamer. Twee wapens stonden op een statief opgesteld aan twee ramen, meldt de New York Times.

Stephen Paddock was een blanke man die al vijf jaar in Nevada woonde en sinds 2016 in Mesquite, op zo'n 130 kilometer van Las Vegas. Hij was multimiljonair dankzij investeringen in vastgoed. Hij had een jacht- en visvergunning en haalde ook zijn licentie om te vliegen. De politie linkt hem voorlopig niet aan militante of terroristische organisaties. Wat zijn motief was, moet nog blijken. Mogelijk kan zijn huisgenote Marilou Danley meer informatie verschaffen. Hij woonde samen met haar in een huis voor gepensioneerden van zo'n 315.000 euro.

De vrouw verblijft momenteel in het buitenland. De politie heeft inmiddels contact met haar gehad, maar ze is niet in beschuldiging gesteld.

Opmerkelijk:  de vader van Stephen stond acht jaar lang op de FBI-lijst van meest gezochte criminelen, meerbepaald van 10 juni 1969 tot 5 mei 1977. Dat weet CNN. Benjamin Hoskins Paddock is enkele jaren geleden gestorven. “Hij was op de vlucht toen ik geboren werd”, stelt Eric, de broer van de dader.

Op een FBI-affiche uit 1969 is Benjamin inderdaad te zien. Hij was al veroordeeld voor onder meer een bankoverval en autodiefstal. Hij werd omschreven als een psychopaat met zelfmoordneigingen.

Paddock heeft de afgelopen weken ook verschillende grote goktransacties gemaakt in Las Vegas. Het zou gaan om tienduizenden dollars. Dat zeggen de autoriteiten. Het is niet meteen duidelijk of dat om winst- of verliesbedragen gaat. 

Marilou Danley
REUTERS Marilou Danley

"Stephen was een doodnormale kerel. Er moet iets gebeurd zijn, waardoor de stoppen doorgeslagen zijn", reageerde Eric vanuit Orlando. "Niets wees erop dat hij tot zoiets in staat was. We tasten net als iedereen in het duister. Onze gedachten gaan naar de slachtoffers en hun families."

Ook voor zijn 90-jarige moeder kwam het nieuws als een schok. "We zitten nu thuis en hopen dat niemand ons komt aanvallen. Mijn ma woont een beetje verderop, we zijn allebei stomverbaasd. Ik had niet bijzonder veel contact met mijn broer, maar af en toe praatten we wel eens. Dit houdt allemaal geen steek."

Eric hoopte tot slot nog dat de politie Stephens vriendin niet zou doodschieten. "In mijn ogen heeft ze hier niets mee te maken. Hij had geen politieke of religieuze motieven. Dit was geen terreuraanval." De politie heeft intussen laten verstaan dat Marilou er inderdaad niets mee te maken had.

Ondertussen heeft terreurgroep IS de schietpartij opgeëist. IS noemt de schutter een van hun "soldaten". Paddock zou zich maanden geleden bekeerd hebben tot de islam. De FBI zegt echter dat ze geen bewijzen hebben gevonden dat Paddock banden had met een internationale terreurorganisatie. 

Wie met vragen zit over zelfmoord, kan anoniem contact opnemen op het gratis nummer 1813 of via de website www.zelfmoord1813.be
179 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Meclot

  Ik heb toch een bedenking, waarom zou iemand die multimiljonair is, zelfs een jacht heeft en een vliegbrevet haalt zoiets doen? is hij zelf geen slachtoffer van een groep terroristen die hem de schuld willen geven ? wie is die vrouw ? en aan al die islam lovers, ja de islam als godsdienst is voor veel geweld verantwoordelijk, de moslims zelf hebben de keus, ofwel passen zij zich aan aan onze wetgeving ofwel keren ze terug naar hun droomland

 • Sharon Debeul

  Metaal detectoren kan je niet gebruiken in een hotel als je daar in Vegas legaal met wapens op zak mag rondlopen. Dat is juist het kromme aan al dat liberale wapendracht gedoe aldaar..

 • Sobek Wessels

  Waarom kan iemand zomaar een 10 tal wapens en kilo's munitie mee nemen in zijn Hotel kamer ? In landen waar zoveel wapens zijn en zo'n zwakke wetten om wapens te beperken zou je toch mogen verwachten dat in alle Openbare gebouwen en Hotels ,vakantie resorts evz ..Metaal detectoren staan om zulke Gekken te beletten met hun wapens binnen te komen ?? Of is dat ook een beperking van hun grondrecht ?

 • The One and Only

  IS zou zelfs opeisen dat mijn hond op het voetpad heeft gescheten.

 • Rayane Oualdou

  Ja de psychologische karaktertrekken zitten in de familie hé het moet alleen nog wetenschappelijk bewezen worden dat karaktereigenschappen in je bloed zitten .