Wie is Megyn Kelly, het Fox-nieuwsanker dat Donald Trump in nauwe schoentjes brengt?

Megyn Kelly
YouTube Megyn Kelly
"Er kwam bloed uit haar ogen en uit haar weet ik veel." Na afloop van het tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten trakteerde Donald Trump moderator Megyn Kelly op een seksistische tirade. Kelly had Trump tijdens het debat zwaar op de rooster gelegd. Wie is het nieuwsanker dat al dagenlang zelf de internationale media beheerst?

In 2013 lanceerde Fox voor het eerst in tien jaar een nieuwe 'anchor woman'. De gelukkige? Megyn Kelly (44). Kelly was al jaren een rijzende ster en werd aanvankelijk als het 'redelijke geluid' van de omroep omschreven: een kritische, verholen feministe waar ook niet-conservatieven aan kunnen wennen.

Maar in haar eerste week als anchor woman wist Kelly progressieve Amerikanen al tot woede te drijven. Niet het desastreuze optreden van de Republikeinen in de begrotingscrisis kreeg de meeste aandacht in haar nieuwe programma 'The Kelly File', maar de 'stugge' houding van president Obama.

Een andere bekende uitschuiver van Kelly kwam er in 2011, nadat politiemannen vreedzaam protesterende studenten hadden bespoten met pepperspray. Kelly vertelde de kijker dat pepperspray een afgeleide is van peper, 'so it's a food product, essentially' ('het is eigenlijk gewoon een voedingsproduct').

Fox-nieuwsanker Megyn Kelly met haar collega's Chris Wallace en Brett Baier
reuters Fox-nieuwsanker Megyn Kelly met haar collega's Chris Wallace en Brett Baier

Inquisitie

The Kelly File wordt dagelijks om negen uur 's avonds uitgezonden: de toptijd voor kijkers en adverteerders. Het is ook het moment waarop Rachel Maddow (40) bij progressievere concurrent MSNBC haar onversneden linkse Rachel Maddow Show presenteert. Kelly tegen Maddow, dat werd in de Amerikaanse media als een interessante strijd gezien. De eerste avond haalden zij gelijke kijkcijfers. Maar op dag twee verdubbelde Kelly haar score. MSNBC beet in het stof.

En nu troont Kelly zich andermaal Fox-koningin met haar optreden als moderator tijdens het felgehypete tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten. Vooral haar passage waarin ze Trump een beschamende opsomming gaf van de vrouwonvriendelijke uitspraken die hij in de loop der tijd deed, werd erg gesmaakt op sociale media. Frank Bruni, columnist van The New York Times, was laaiend: "Dit was geen debat, althans geen debat zoals de meeste die ik heb gezien. Dit was een inquisitie."

De campagnetrein van de Amerikaanse presidentskandidaten is stilaan op gang aan het komen, Megyn Kelly heeft echter al stevig het gaspedaal ingedrukt.

The Kelly File
foxnews.com The Kelly File