Wie is de zelfverklaarde womanizer die nergens meer binnen mag?

rv
Hij werd al buitengezet in Australië, Brazilië zegt hem een visum te zullen weigeren en ook Groot-Brittannië en Canada staan onder druk om hem de toegang tot het land te ontzeggen. De zelfverklaarde versierexpert Julien Blanc is dan ook geen onbeschreven blad.

De 25-jarige Julien Blanc deed de afgelopen weken heel wat stof opwaaien met zijn seksistische versierworkshops en controversiële uitspraken. Blanc, afkomstig uit Zwitserland, is een van de goudhaantjes van het Amerikaanse datingcoachingbedrijf Real Social Dynamics. RSD organiseert onder meer intensieve en peperdure 'bootcamps' waarin mannen leren hoe ze vrouwen in hun bed kunnen krijgen. Zo'n bootcamp duurt 5 dagen en kost zo'n 1.600 euro, maar je leert er volgens de organisatoren wel hoe je vrouwen zodanig kunt manipuleren dat ze tegen beter weten in toch seks met je hebben.

En daarbij gaan de instructoren niet bepaald omzichtig te werk. Zo schreef coach Ozzie een boek waarin hij onder meer stelt dat mannen hun fysieke dominatie over vrouwen moeten gebruiken. "Vrouwen willen geen verantwoordelijkheid nemen voor de fysieke escalatie tussen een man en een vrouw, daarom moeten wij de touwtjes in handen nemen. Ik zeg altijd dat je vriendelijk moet zijn voor een vrouw, maar ook streng. Dat betekent dat je moet anticiperen op hun weerstand en klaar moet zijn om die te doorbreken. Je zult veel obstakels tegenkomen als je vrouwen wil domineren. Maar ervaring leert me dat wanneer je hun weerstand breekt, vrouwen zich veel meer tot je aangetrokken zullen voelen", klinkt het.

Ook Julien is van mening dat vrouwen het best gedwongen worden tot dingen die ze eigenlijk niet willen. Zo veroorzaakte hij controverse in Japan met een filmpje waarin hij Japanse vrouwen op straat en in nachtclubs vastgrijpt en hen met hun hoofd tegen zijn kruis duwt. In hetzelfde filmpje zegt hij ook dat je "als blanke man in Japan overal mee wegkomt".

Ervaring leert me dat wanneer je hun weerstand breekt, vrouwen zich veel meer tot je aangetrokken zullen voelen

Julien Blanc

#ChokingGirlsAroundTheWorld

Op zijn inmiddels afgeschermde Twitterpagina postte Blanc onder de hashtag #ChokingGirlsAroundTheWorld foto's waarin hij vrouwen bij de keel grijpt. Ook zou hij er tweets verstuurd hebben met de boodschap dat je vrouwen als oud vuil moet behandelen.

Op zijn website belooft Blanc dat mannen tijdens zijn cursussen leren hoe je "meisjes kunt laten smeken met je te mogen slapen, nadat je hun emotionele en logische verstand doet kortsluiten".

Online activiste Jennifer Li startte onlangs een onlinepetitie waarin ze hotels en bedrijven die seminarieruimtes verhuren om niet in zee te gaan met Julien Blanc. De petitie werd inmiddels meer dan 50.000 keer ondertekend. Een gelijkaardige petitie in Groot-Brittannië werd al door meer dan 110.000 mensen getekend.

In Groot-Brittannië woedt momenteel dan ook de discussie over hoe ze Blanc de toegang tot het land kunnen ontzeggen. Blanc is immers een Zwitser, waardoor hij geen visum nodig heeft om naar Groot-Brittannië te reizen.

Op zijn website belooft Blanc dat je "meisjes kunt laten smeken met je te mogen slapen".
rv Op zijn website belooft Blanc dat je "meisjes kunt laten smeken met je te mogen slapen".

"Niet alleen feministen"

Organisaties die campagne voeren tegen geweld op vrouwen, zoals het Britse VAWG, waarschuwen dat de boodschap die Blanc verkondigt nauw aanleunt bij het promoten van verkrachting, aangezien hij mannen leert hoe ze toch seks kunnen hebben met vrouwen die dat eigenlijk niet willen. Zo geeft Blanc tips over hoe je "last minute resistance" kunt vermijden en een vrouw "100 procent klaar voor seks" kunt doen voelen, waardoor je als man "de gekste seksuele dingen kunt doen". "Ideaal voor wie een bepaalde fetisj heeft", voegt hij er nog aan toe.

Fiona Elvines van Rape Crisis South London zegt in The Guardian dat het wereldwijde protest tegen Blanc aantoont dat het niet "een paar feministen" zijn die zich aan zijn cursussen storen. "Dit voelt als de volledige samenleving die zegt: dit is niet wat we willen, dit is niet waarin we geloven, en we halen hem neer."

Volgens Sarah Green van de coalitie End Violence Against Women is het mogelijk om Blanc een tijdelijk werkvisum in Groot-Brittannië te weigeren omdat het gedrag in zijn video's wijst op "seksuele aanranding".

De Australische immigratieminister Scott Morrison zei dat de regering heeft gereageerd op terechte publieke verontwaardiging. "Deze kerel was geen politieke ideeën aan het verkondingen, maar misbruik dat vrouwen kleineerde, en dat zijn geen waarden die getolereerd worden in dit land", stelt hij tegenover Sky News. Het visum van Blanc werd ingetrokken, waarna hij het land moest verlaten en zijn tournee vervroegd moest afbreken.

Volgens zijn tourschema zou Blanc begin december naar Amsterdam komen voor een 'bootcamp'.