Wie in Parijs woont, wordt sneller ziek. De reden? Lawaai

Wie in of rond Parijs woont, wordt sneller ziek dan andere Fransen. De reden: de Franse hoofdstad maakt te veel lawaai. De geluidsoverlast overschrijdt internationale normen.
REUTERS Wie in of rond Parijs woont, wordt sneller ziek dan andere Fransen. De reden: de Franse hoofdstad maakt te veel lawaai. De geluidsoverlast overschrijdt internationale normen.
Wie gezond wil leven, kan beter wegblijven uit Parijs en omgeving. Het verkeer maakt er zo'n kabaal dat mensen er letterlijk ziek van worden. Een inwoner van groot-Parijs is in zijn of haar leven gemiddeld 10,7 maanden langer ziek dan iemand die elders in Frankrijk woont. Sommige inwoners zijn zelfs meer dan drie jaar langer ziek.

Dat blijkt uit een grote studie van het officiële onderzoeksbureau Bruitparif. Dat deed metingen in de Franse hoofdstad en eromheen in een gebied met 10,1 miljoen inwoners. Van hen bleken meer dan 9 miljoen mensen ‘bloot te staan aan geluidsniveaus die hoger liggen dan wat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert’: bijna 90 procent heeft te maken met excessieve geluidsoverlast van vliegtuigen, auto's en treinen.

1,2 miljoen auto’s per dag op ring rond Parijs

Groot-Parijs heeft drie luchthavens, 1.700 kilometer asfalt, 7 treinstations en 16 metrolijnen. Op de ringweg rond Parijs alleen al rijden 1,2 miljoen auto's per dag. Gemiddeld veroorzaakt wegverkeer de meeste overlast. Maar de luchthavens rond Parijs zijn lokaal de grootste stoorzenders. Met name Charles de Gaulle, ten noorden van de stad, leidt tot een enorme overlast in de directe omgeving.

Het dorpje Compans is er het ergst aan toe. Dat ligt bijna tegen de landingsbanen aan en ook nog ingeklemd tussen twee snelwegen. De bewoners zijn daardoor 38,1 maanden langer ziek dan andere Fransen: een 'record'. Bruitparif berekende dat de gezondheidszorg een extra jaarlijkse kostenpost heeft van 5,4 miljard euro.

Claxon

Uit studies van onder meer de WHO blijkt dat geluidsoverlast leidt tot hart- en vaatziekten, stress, slapeloosheid en concentratieproblemen. Volgens het Europees Milieu Agentschap overlijden in de EU jaarlijks meer dan 16.000 mensen voortijdig aan ziektes en aandoeningen als gevolg van geluidsoverlast. De EU tikte Frankrijk al eerder op de vingers, omdat het niet genoeg zou doen tegen geluidsoverlast. Parijs heeft nu tientallen maatregelen afgekondigd. Een opvallende: er wordt strenger gecontroleerd op het onnodig gebruik van de claxon door automobilisten.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Yves Steenssens

    Op een wetenschappelijk debat 12 jaar geleden in het tropisch instituut te Antwerpen werd in een Amerikaans onderzoek bewezen dat "lawaai alleen "kankerverwekkend was . Deze onderzoeken hadden plaats door de bevolking naast snelwegen en andere te vergelijken .

  • Christine Laevers

    Alle grote steden kweken mensen die door stress overgevoelig worden voor geluiden en beweging. In Frankrijk is er het immense dunbevolkte platteland. In België is er geen oplossing. Daar is overal lawaai.

  • Werner Humblé

    Wat??? De reden lawaai, vergeet het! De stank ja... Parijs is zo overbevolkt dat ze hun vuiligheid niet meer wegkrijgen.... 2 jaar geleden zelf mogen ondervinden. Ze zien mij daar nooit meer , echt waar.