WHO ziet coronapandemie versnellen: “Elk verdacht geval moet getest worden, alle nauwe contacten moeten in quarantaine”

Tedros Adhanom Ghebreyesus.
AFP Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De verspreiding van het coronavirus versnelt nog altijd, maar het traject van het virus kan wel worden ingeperkt. Dat zegt de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tedros Adhanom Ghebreyesus roept de landen op "in de aanval" te gaan door alle verdachte gevallen te testen en hun nauwe contacten in quarantaine te plaatsen. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wereldwijd zijn nu meer dan 300.000 gevallen van het coronavirus geregistreerd. En Covid-19 verspreidt zich steeds sneller, liet Tedros optekenen tijdens een virtuele persconferentie vanuit Genève. “Het duurde 67 dagen voor de eerste 100.000 gevallen, elf dagen voor de tweede 100.000 en nauwelijks vier dagen voor de derde golf van 100.000 gevallen”, stelde hij.

Volgens Tedros moet de maatschappij nog meer doen. “De mensen vragen om thuis te blijven en andere maatregelen van social distancing in acht nemen, is belangrijk om de verspreiding van het virus te vertragen en tijd te winnen. Maar je kan geen voetbalwedstrijd winnen door alleen te verdedigen, je moet ook aanvallen met agressieve en gerichte tactieken. We moeten elk verdacht geval testen en isoleren. Alle nauwe contacten van bevestigde gevallen moeten bovendien in quarantaine geplaatst worden."

“Alarmerend”

Tedros gaf toe dat bepaalde landen te kampen hebben met een tekort aan middelen. Hij noemde het aantal infecties onder dokters en verplegend personeel ook alarmerend. “Als diegenen die zieken verzorgen zelf ziek worden, zullen veel meer mensen sterven”, luidde het. 

Hij riep de G20-landen op de productie van beschermende kledij op te drijven. Dat materiaal moet rechtvaardig verdeeld worden en daar aankomen waar het het meest nodig is. Tot de G20 behoren de belangrijkste industrielanden en opkomende economieën, samen maken ze meer dan 80 procent van de wereldhandel uit.

In dit dossier hebben we de belangrijkste vragen en achtergrondinformatie over het coronavirus voor u gebundeld.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Verbeeck

  WHO leiders steun diegenen in de frontlinie staan en lever het grootste deel van jullie riant in om zo meer middelen te kunnen aankopen. Dit zal wel in dovemansoren vallen zeker.

 • Gerrit Goossens

  Die man spreekt duidelijke taal, en dokters in ons land vragen hetzelfde. Maar viroloog Van Gucht vindt dat niet nodig nu, omdat we toch allemaal moeten binnen blijven. Hij en de ministers die hij raad geeft hebben liever een politiestaat dan een goed georganiseerd land waar breed getest wordt, waar positieve gevallen in quarantaine gaan, waar iedereen de nodige zorgen krijgt en waar medisch personeel beschermd wordt.

 • Levi Raes

  Een globaal rechts beleid heeft ervoor gezorgd dat er zware besparingen doorgevoerd werden in de gezondheidszorg. Het resultaat is duidelijk, anno 2020 schieten overheden tekort al van bij het begin van de pandemie. Moest het overgrote deel van het kapitaal niet bij de rijkste 1% geconcentreerd zijn had de hele situatie een stukje rooskleuriger geweest zijn!

 • GERRIT GORIS

  Inderdaad hier wordt te weinig getest. Ik ken iemand die zijn vrouw heeft alle verschijnselen van Corona, de dokter zegt blijf 1 week thuis, terwijl haar man alle dagen nog reparaties gaat doen van elektro apparaten. Het zijn zulke mensen die men moet stoppen .