WHO wil starten met massavaccinaties tegen gele koorts

Kinderen worden ingeënt tegen gele koorts.
afp Kinderen worden ingeënt tegen gele koorts.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot strengere maatregelen om de uitbraak van gele koorts in Angola en Congo te bedwingen. De organisatie wil in beide landen van start gaan met massavaccinaties.

De huidige uitbraak in de Afrikaanse landen vormt een ernstige bedreiging voor de openbare gezondheid. De cijfers bewijzen dat: in vier maanden werden in Angola alleen 2.400 gevallen van gele koorts geteld en vielen 300 dodelijke slachtoffers.

Hoewel de uitbraak op dit moment geen internationale dreiging vormt, is een versterkte nationale actie en meer internationale steun vereist, aldus de WHO. De organisatie roept op tot een verhoogde waakzaamheid, een betere controle van de muggen die de ziekte verspreiden en massavaccinaties.

7 miljoen vaccins

Omdat de voorraad aangeleverde vaccins tegen gele koorts beperkt is, wil de WHO een vaccinatieplan opstellen. Tegen het einde van de maand moeten zeven miljoen vaccinaties klaar liggen; een miljoen meer dan de bestaande voorraad. Voor de huidige uitbraken volstaat de voorraad, aldus de WHO, maar eventuele bijkomende uitbraken in andere stedelijke gebieden vormen een uitdaging.

Ook het internationale Rode Kruis waarschuwde vandaag al dat de gele koorts kan uitgroeien tot een internationale crisis, als er niet snel maatregelen genomen worden. De ziekte wordt verspreid door dezelfde soort muggen die ook het zikavirus, knokkelkoorts en het chikungunyavirus kan meedragen. Niet-ingeënte reizigers kunnen deze uitbraak veranderen in een internationale crisis als we niet snel iets doen om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen", zegt woordvoerder Julie Lyn Hall.