WHO waarschuwt voor krappe voorraad medische zuurstof: “Door corona nood aan 620 miljoen liter per dag”

Medewerkers van een bedrijf bezorgen broodnodige zuurstoftanks aan een ziekenhuis in Honduras.
AFP Medewerkers van een bedrijf bezorgen broodnodige zuurstoftanks aan een ziekenhuis in Honduras.
De voorraad aan medische zuurstof voor patiënten met ernstige symptomen van Covid-19 is krap, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. De WHO verwacht dat volgende week de kaap van 10 miljoen besmettingen gerond wordt.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus schat dat er momenteel nood is aan 620.000 kubieke meter zuurstofgas of 620 miljoen liter per dag. "De vraag ligt momenteel hoger dan het aanbod." Hij waarschuwt ook dat slechts enkele bedrijven instaan voor 80 procent van de markt. De WHO kocht al machines om zuurstofgas aan te maken voor landen waar de nood het hoogst is.

Momenteel zijn er volgens tellingen wereldwijd al meer dan 9,3 miljoen besmettingen gerapporteerd en meer dan 476.000 sterfgevallen. Volgende week al zou er sprake zijn van officieel 10 miljoen besmettingen. De epidemie heeft bovendien nog niet de piek bereikt op het Amerikaanse continent. Vooral in Zuid- en Centraal-Amerika verloopt de epidemie zeer intens, aldus Michael Ryan, de verantwoordelijke voor noodhulp bij de internationale organisatie.

Lees ook: Aantal coronapatiënten groeit wereldwijd harder dan ooit: “De pandemie is nog volop gaande” (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ferdinand Nuyts

  Maggy De Block is er genoeg medische zuurstof voorradig tegen de tweede Lockdown...? nog niet aan gedacht, tijd genoeg als het probleem zich stelt.

 • Anita Van Damme

  WHO moet niet alleen aanklagen maar zorgen dat de voorraad aangevuld wordt in voldoende mate. Vraag voor België is ook of Maggy De Block alweer zal blunderen door de voorraden niet tijdig aan te vullen.

 • Anthony Van Daele

  Enige dat who nog kan is bangmakerij . Zorg eerst dat je betrouwbare bronnen hebt voor je weer dingen loopt te verkondigen

 • Paul Verbeeck

  WHO kan beter beginnen besparen op hun toplonen zodat er geld vrijkomt om de mensen te helpen. Nu sommige landen zich vragen stellen bij hun werking en hun sponsering stopzetten of verwachten ze dat andere getroffen landen het verschil gaan bijpassen?