WHO waarschuwt: “Gebruik van niet-geteste medicijnen kan valse hoop wekken”

Tedros Adhanom Ghebreyesus.
VIA REUTERS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor het gebruik van niet-geteste medicijnen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. “Het kan valse hoop wekken en zelfs meer kwaad dan goed doen”, aldus grote baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Het kan namelijk een tekort veroorzaken aan medicijnen die nodig zijn om andere ziektes te behandelen.”

Volgens Ghebreyesus is er “een wanhopige behoefte” om een geneesmiddel te vinden tegen Covid-19, maar hij vraagt om toch op te passen. “Kleine, observationele en niet-gerandomiseerde studies zullen ons niet de antwoorden geven die we zo hard nodig hebben.”

Er is “zo snel mogelijk onomstotelijk en kwalitatief hoogstaand bewijs” nodig, klinkt het. Volgens Ghebreyesus is dat alleen mogelijk als zo veel mogelijk landen de krachten bundelen in het onderzoek.

Lees ook: Van 2.500 naar 10.000 tests per dag: België steekt op vraag van WHO tandje bij (+)

Bekijk ook:

UITGELEGD. Hoe dodelijk is het coronavirus?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Van desteene Frank

  Het land dat als eerste een vaccin ontwikkeld zal de nieuwe wereldmacht worden. Iets zegt mij dat dit China zal zijn.

 • Richard Derijcke

  Dat ze er dan werk van maken he! We horen al weken niets meer over het ontwikkelen van medicijnen of vaccins. Geen enkel lichtpuntje. Bij sars en varkensgriep was dat anders en ging dat veel sneller.

 • raf peeters

  Juist maar je kan wel medicatie gebruiken die er al is en dienst hebben bewezen. Gisteren bij programma "Hart aber fair" stelde een prof dat de medicatie tegen ebola werkzaam is ,wel niet voor 100% maar beter dan niks momenteel niet?.Ook stelde dat er al middelen ondertussen zijn maar dat het uittesten 18 maand duurt voor ze homologatie krijgen,duurt veel te lang en als je totaal geen andere middelen hebben is dan niet beter het te gebruiken ipv te sterven?.Hij vind van wel.

 • Paul Verbeeck

  Wanneer gaan ze zichzelf eens productief opstellen . Regels opstellen , materiaal vragen /eisen , riant loon oprapen met alle voordelen erbij . Maar zelf voor iets zorgen? Iedereen doet zijn best dames/heren en grijpen iedere kans om mensen te helpen .Dus iets minder kritisch of ga persoonlijk wat helpen .

 • paul lemmens

  mooie uitdrukking maar ze niet gebruiken is ook fataal