WHO verhoogt risico ebola in Congo naar 'zeer hoog': 14 mensen zeker besmet door ebolavirus

AFP
Het aantal bevestigde ebolagevallen in Congo is van 3 tot 14 mensen opgelopen, zo zegt het Gezondheidsministerie van het Centraal-Afrikaanse land. Er zijn sinds de negende uitbraak van het virus in Congo 45 gevallen vastgesteld met hemorragische koorts, aldus het ministerie. Het gaat om 14 bevestigde, 21 mogelijke en 10 vermoedelijke gevallen.

Volgens het ministerie is één iemand bevestigd als dodelijk slachtoffer en 25 zouden vermoedelijk gestorven zijn door besmetting met het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar beoordeling van het volksgezondheidsrisico van de ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo verhoogd van "hoog'' naar "zeer hoog" op nationaal niveau.

Dat laat de organisatie vandaag weten nadat gisteren in de stad Mbandaka een geval van ebola is bevestigd. "De bevestigde zaak in Mbandaka, een groot stedelijk centrum op grote nationale en internationale routes over rivieren, wegen en binnenlandse vluchten, vergroot het verspreidingsrisico in de Democratische Republiek Congo en de buurlanden", aldus de WHO.

"We proberen zeker geen paniek te zaaien in de nationale of internationale gemeenschap", zei WHO-adjunct-directeur-generaal voor gezondheidsnoodsituaties Peter Salama. "Wat we echter zeggen is dat stedelijk ebola een heel ander fenomeen is dan landelijk ebola, omdat we weten dat mensen in stedelijke gebieden veel meer contacten kunnen hebben." Dat kan resulteren in een exponentiële toename van ziektegevallen, aldus Salama.

Nachtmerriescenario

Het nachtmerriescenario is een uitbraak in Kinshasa, een drukke stad waar miljoenen mensen wonen in onhygiënische sloppenwijken die niet zijn aangesloten op een rioolstelsel.

Later vandaag zal de WHO een noodcommissie van deskundigen bijeenroepen om advies te geven over de internationale reactie op de uitbraak en beslissen of die een "noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang" vormt.

Tot dusverre zijn 23 dodelijke gevallen van ebola geconstateerd in de meer geïsoleerde gebieden, waar het voor autoriteiten makkelijker was om het virus in te dammen.

Buurlanden

Vijf van de zes landen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) grenzen aan Congo: Oeganda, Tanzania, Burundi, Rwanda en Zuid-Soedan. Enkel Kenia deelt geen grens met Congo. De vijf aangrenzende landen beklemtonen dat ze veel handel drijven met Congo, waardoor er ook sprake is van heel wat grensoverschrijdend verkeer. Daardoor zien ze zich genoodzaakt extreem waakzaam te zien, ook al zijn er nog geen ebolagevallen bevestigd.

De landen hebben al enkele veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo wordt iedereen die vanuit Congo de grens oversteekt onderworpen aan een kort onderzoek, is er gezondheidspersoneel ingeschakeld, zijn er verschillende ad hoc-centra opgesteld en wordt de bevolking bewust gemaakt van de problematiek.

Het Rode Kruis liet vandaag weten dat er 200 vrijwilligers worden ingeschakeld in de strijd tegen de ebola-epidemie. De hulpverleners zullen zich vooral richten op het belang van hygiëne, verduidelijkt Christine Cipolla, verantwoordelijke van het Rode Kruis in Congo. Zo is het belangrijk dat zuiver drinkwater voorzien wordt en dat de mensen regelmatig hun handen wassen. De vrijwilligers zullen ook de lijken van de slachtoffers van het virus behandelen.

Spoedzitting

Vorige donderdag waren er nog maar drie bevestigde gevallen, waarbij één iemand voor de eerste keer in een stedelijk gebied het besmettelijke virus opliep. Dat leidde ertoe dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag een spoedzitting in Genève hield over de uitbraak. Die besliste om de uitbraak van ebola in Congo niet te kwalificeren als "een internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid". Na de spoedvergadering zei Robert Steffen, het hoofd van een groep WHO-deskundigen, dat er "goede argumenten zijn om te geloven dat deze situatie onder controle kan worden gebracht".

Steffen prees de snelle reactie van de Congolese regering, de WHO en hulporganisaties, maar waarschuwde er tegelijkertijd ook voor dat de recente verspreiding van de uitbraak naar een grote stad het risico vergroot dat het virus overslaat naar het binnenland en het aanpalende Congo-Brazzaville. 

In een poging om de uitbraak tegen te houden stuurden de Verenigde Naties begin deze week meer dan 5.000 vaccins naar Congo.

AP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Vermeylen

    Brussels airlines zal weer als enige vliegmaatschappij naar ginder blijven vliegen! Geld is wat telt!

  • wim CLAES

    het transport tussen kin en Mbandaka is slechts 500-600 km per water. ze moeten eens stoppen met het eten van bushmeat. dit kan slecht aflopen.