WHO-topman: “Er komt misschien wel nooit wondermiddel tegen Covid-19"

Tedros Adhanom Ghebreyesus.
REUTERS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Er is geen wondermiddel tegen Covid-19. En dat zal er misschien nooit zijn.” Dat verklaarde topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, tijdens een online persconferentie.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"De klinische testen geven ons hoop, maar dat wil niet per se zeggen dat daaruit een efficiënt vaccin zal komen", erkende Tedros. Maar het coronavirus kan ook onder controle gebracht worden door goede maatregelen en politiek engagement, klinkt het. “Als politieke leiders nauw samenwerken met de bevolking, kan deze ziekte beheerst worden.”

De mensheid moet dan wel goed geïnformeerd worden, benadrukte Tedros. Hij dringt er verder ook bij de man in de straat op aan om afstand te houden en een mondmasker te dragen. "De boodschap aan de mensen en de regeringen is: doe dit allemaal, en blijf het ook doen als het onder controle is", aldus de Ethiopiër.

Volgens viroloog Steven Van Gucht zal het coronavirus niet verdwijnen, maar de bijhorende ellende wel. “In de toekomst zal Covid-19 zich gedragen als een milde infectie. Als voldoende mensen immuun zijn - en dat gebeurt liefst na een vaccinatie - zal corona geen probleem meer zijn.”

Lees ook: Viroloog Steven Van Gucht: “Voor terugkeer naar normaal leven moeten we nog enkele maanden geduld hebben” (+)
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Boudewijn

  Aan de doemdenkers, om de zoveel jaar verschijnt er een nieuwe variant van een virus. Denk maar aan het verleden de pest, Mexicaanse griep, de zwarte dood, de Spaanse griep, de Hongkong griep, Gele koorts en nu Covid-19. en hou er rekening mee niet alle ziektes zijn uitgeroeid of is er een vaccin voor. Ze blijven terug komen.

 • Gino Denil

  Wuhan is een miljoenenstad waar reizigers komen en gaan van over heel de wereld. Toen ze daar de uitbraak vast stelden was het virus al maanden bezig zich te verspreiden. Ook in de rest van de wereld. In Barcelona vonden ze zelfs sporen er van in stalen rioolwater van begin 2019, Kristof Verheyen.

 • Jo Van Echelpoel

  Alleen, ze worden wakker. Maar eerst de pharma die dit virus cultiveerden lam leggen en niks aan laten verdienen. Rustig resistent worden allemaal zoals Zweden. Mogen de gezondsten winnen!!!

 • Carl Vangenechten

  Dan moeten we ons wel de vraag stellen hoe het komt dat precies in 2020 dit virus ons bedreigt. Is het een natuurlijke evolutie of het resultaat van laboratorium-onderzoek?

 • Kristof Verheyen

  Deze kerel heeft een heel grote verantwoordelijkheid voor de huidige toestand. Zijn politieke connecties met China hebben hem ervan weerhouden zijn verantwoordelijkheid te nemen en toen China te isoleren en het vlieg verkeer stil te leggen. Hij gaat nu ons de les spellen. Ik wist toen Wuhan in lockdown ging beter dan deze omhoog gevallen kerel dat China diende geïsoleerd te worden. Deze kerel moest al heel lang ontslagen zijn en terecht worden gesteld voor zijn nalatigheid.