WHO roept een wereldwijde noodsituatie uit in verband met coronavirus

REUTERS
Het aantal personen besmet met het coronavirus is intussen opgelopen tot ruim negenduizend wereldwijd. Het dodental is gestegen naar 213. In België werden al verschillende stalen onderzocht, maar nog niemand bleek besmet. Verschillende landen hebben intussen evacuatievluchten gepland om hun landgenoten op te halen in de getroffen regio’s in China. Belgen in de provincie Hubei worden in de nacht van vrijdag op zaterdag (Europese tijd) gerepatrieerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een internationale noodsituatie. Het virus krijgt van de VN-organisatie de ‘PHEIC-status’.

• Het merendeel van de besmettingen gebeuren in China. Daar vielen tot nu toe ook alle 213 dodelijke slachtoffers. Het gaat voornamelijk om oudere mensen of personen met een zwakkere gezondheid.

• Buiten China hebben alvast 21 landen te maken met besmettingen. Een zieke man in Duitsland was begin deze week de eerste persoon op Europese bodem die besmet raakte zonder zelf naar China te reizen.

• In ons land is nog niemand besmet. Er werden wel al 15 stalen onderzocht, maar die testten negatief op het 2019-nCoV-virus. Buitenlandse Zaken raadt intussen alle niet-essentiële reizen naar China af.

• De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een internationale noodsituatie. Het uitroepen van het internationale alarm is een oproep tot alle landen van de wereld om hun antwoord op de ziekte te coördineren onder leiding van de VN-organisatie. 

• Er is nog geen remedie voor het nieuwe coronavirus. Onderzoekers in Hongkong lieten weten dat ze een vaccin hebben ontwikkeld, maar meer tijd nodig hebben om het te testen.
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dietrich Vandrey

  En wat doet België ? Inderdaad, helemaal niks. Gewoon verder aanmodderen zoals altijd, terwijl de achterdeur wagenwijd open staat.

 • Nina Huygens

  In Spanje is het ook een feit van de eerste besmetting. Hier zijn geen mondmaskers meer te vinden momenteel. Vrees ervoor dat dit niet meer onder controle blijft.

 • Bart Vrancken

  Kleine 10000 zieken op 31 dagen , zo ongeveer... En meer dan 300 doden. Als dat exponentieel zo blijft stijgen is er inderdaad 'geen vuiltje meer in de lucht'. WHO weet wat ze zeggen , geen ridiculiseren aub, beter te ernstig nemend te onderschatten. Liever de MUG aan m'n deur als ik me serieus in m'n vinger snij dan de troostende woorden van tante Eufrazie...

 • Erwin Fiers

  Vaccin zit er aan te komen? Eerst 10 tallen besmettingen.Tegen dat het eerste vaccin ontwikkeld is kunnen hier al de eerste doden vallen.Enfin.De gewone influenza is ook aan zijn opmars.En is ruim zo gevaarlijk.Strenge vorst.Coranavirus zal geen schijn van kans maken.

 • Robert Croux

  Eens de cap van 40.000 bereikt is de eerste fase van de herstellenden al begonnen en begint het hopelijk te dalen.