WHO keurt test goed die ebola in 15 minuten opspoort

GETTY
Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een test goedgekeurd waarmee binnen een kwartier kan worden vastgesteld of iemand ebola heeft. Dat heeft de organisatie laten weten.

De ReEBOV Antigen Rapid Test Kit detecteert ebola op basis van de aanwezige ebolaproteïne, niet op basis van nucleïnezuur. De test is daarom minder accuraat dan bestaande exemplaren, maar het grote voordeel is dat ze veel makkelijker toe te passen is, dat er geen elektriciteit voor nodig is en dat je na een kwartier al uitsluitsel hebt over een mogelijke ebolabesmetting. De WHO spreekt van een doorbraak.

De test is een product van Corgenix Medical Corp, dat samenwerkte met de Tulane-universiteit, Autoimmune Technologies en Zalgen Labs. Voor de ontwikkeling kreeg de firma onder meer geld van de Bill & Melinda Gates Foundation en de Paul G. Allen Family Foundation, de liefdadigheidsstichtingen van voormalige Microsoft-oprichters Bill Gates en Paul Allen.

Corgenix denkt dat het over twee weken kan beginnen met leveren. Vanaf dan kan de test ingezet worden in de landen waar ebola het meeste slachtoffers gemaakt heeft: Guinee, Liberia en Sierra Leone. Daar raakten al meer dan 22.000 mensen besmet. Zowat 8.800 mensen stierven als gevolg van die besmetting.