WHO: “Er zijn vier kandidaat-vaccins tegen het nieuwe coronavirus”

AFP
Er zijn vier kandidaat-vaccins tegen het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekendgemaakt. Testen kunnen binnen enkele maanden aanvangen.

Volgens het hoofd van de VN-organisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zijn ongeveer vierhonderd deskundigen het erover eens geraakt dat er vier kandidaat-entstoffen zijn tegen het nieuwe coronavirus, dat nu officieel ‘Covid-19' heet. 

Tests op mensen

Hopelijk zullen er twee daarvan als veelbelovend uitspringen, zei de hoofdwetenschapper van de WHO, Soumya Swaminathan, op een persconferentie in Genève. Tot de meest dringendste zaken is er ook de ontwikkeling van eenvoudigere tests voor het identificeren van infecties.

Volgens de hoofdwetenschapper kunnen er al binnen drie tot vier maanden tests van een vaccin op mensen beginnen. Maar een gecertificeerd vaccin voor wereldwijd gebruik zal waarschijnlijk pas binnen anderhalf jaar ter beschikking zijn.

Bestaande geneesmiddelen

Ondertussen wordt getest of meerdere bestaande geneesmiddelen kunnen helpen tegen het nieuwe coronavirus. De WHO zal daarover zo snel mogelijk richtlijnen uitvaardigen.

Gestabiliseerd

Ghebreyesus zei verder dat het aantal besmettingen met Covid-19 momenteel is gestabiliseerd, maar dat die schijnbare vertraging in de verspreiding van het virus met “extreme voorzichtigheid” moet bekeken worden. “Deze uitbraak kan nog steeds elke richting uitgaan”, klonk het.

Volgens de hoofdwetenschapper van de WHO, Soumya Swaminathan, kunnen er al binnen drie tot vier maanden tests van een vaccin op mensen beginnen.
AFP Volgens de hoofdwetenschapper van de WHO, Soumya Swaminathan, kunnen er al binnen drie tot vier maanden tests van een vaccin op mensen beginnen.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick Lersberghe

  @willem merken Nee, dat is wat er gemeld wordt aan de media. De media weet verre van alles wat er gebeurt.

 • Michel Van Limbergen

  Welke geneesmiddelen en het kostenplaatje?

 • Frans Peeters

  Oh, eerst was het over 1,5 jaar?

 • Jules Vermeers

  Fijn koppen die zoiets onderzoeken die zouden moeten goed betaald worden in plaats van al die sportvedetten die miljoenen oprapen maar niets bijdragen aan het welzijn van de mens.

 • willem merken

  Ze hebben toch al hard gewerkt, na tig weken hebben ze een naam voor het virus en dat is het.