Wetenschappers luiden de alarmbel: “WHO negeert besmetting via aerosolen, nochtans zijn we 100 procent zeker”

Een van de coronapatiënten die behandeld werden in een ziekenhuis in Luik.
Photo News Een van de coronapatiënten die behandeld werden in een ziekenhuis in Luik.
Meer dan tweehonderd wetenschappers stellen zich vragen bij het officiële standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de oorzaken van besmetting met het coronavirus. In een open brief, die volgende week wordt gepubliceerd, dringen ze aan op meer aandacht voor verspreiding via aerosolen. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De WHO houdt vast aan het standpunt dat er twee belangrijke vormen van transmissie zijn: het inhaleren van speekseldruppeltjes van een besmet persoon in je omgeving en het aanraken van besmette oppervlaktes en vervolgens je ogen, neus of mond.

Maar andere experts vinden dat de WHO een derde piste negeert die ook een belangrijke rol speelt bij de transmissie van het virus. Volgens hen bewijzen steeds meer studies dat aerosolen -microscopisch kleine versies van speekseldruppeltjes- langere tijd in de lucht kunnen blijven hangen en grotere afstanden kunnen afleggen. Dat maakt slecht geventileerde ruimtes gevaarlijk, zelfs wanneer de sociale afstand van anderhalve meter wordt gerespecteerd. 

Superverspreiders

"We zijn hier 100 procent zeker van", zegt professor Lidia Morawska van Queensland University of Technology in Brisbane in Australië. Ze laakt dat de WHO nalaat om de gepaste waarschuwingen met betrekking tot het risico van aerosolen te publiceren. 239 wetenschappers uit 32 landen ondertekenden de brief, die volgende week wordt gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. 

Volgens experts lijkt overdracht via aerosolen de enige verklaring voor verscheidene ‘superspreading events’. Ze verwijzen onder meer naar de besmettingen die zich voordeden bij gasten van een Chinees restaurant die aan afzonderlijke tafels zaten, of de infecties bij koorleden in de Amerikaanse staat Washington die verscheidene voorzorgsmaatregelen hadden genomen. 

“Geen bewijzen op het terrein”

WHO-functionarissen hebben al erkend dat het virus overgedragen kan worden via aerosolen, maar ze stellen dat dit enkel gebeurt tijdens medische procedures (zoals het inbrengen van een beademingsbuis; nvdr). WHO-experte Benedetta Allegranzi wijst erop dat de theorie van Morawska en haar collega's eerder gebaseerd is op labo-experimenten en niet op bewijzen op het terrein. 

"We waarderen hun standpunten en bijdrages aan het debat", aldus Allegranzi. “Een ruime meerderheid van de wetenschappelijke adviseurs van de WHO blijkt echter niet overtuigd van die theorie. Als transmissie via de lucht echt een belangrijke rol zou spelen in de verspreiding van het virus, dan zouden er veel meer besmettingen gebeurd zijn en zou het virus zich nog sneller verspreid hebben.”

“Onethisch”

Jose Jimenez van de University of Colorado vindt dat de WHO de lat te hoog legt voor bewijzen. “Het gevaar van druppeltjes klinkt logisch in de oren, maar aerosolen vinden ze zelf een vreemde hypothese. Vandaar dat ze zo veel bewijzen vragen, maar dat is nu eenmaal niet zo simpel om te vinden. Het zou bijvoorbeeld onethisch zijn om grote groepen gezonde mensen bloot te stellen aan aerosolen van besmette mensen.”

Professor Donald Milton van de University of Maryland wijst erop dat een gemiddeld persoon 10.000 liter lucht per dag inneemt. "Je hebt in die 10.000 liter maar een kleine dosis van het coronavirus nodig om besmet te zijn. Het is heel moeilijk om dat te vinden en te bewijzen dat het er is. Dat is een van de problemen die we ondervinden", zei hij.
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rania Desaegher

  Aub mondmaskers verplichten in gesloten publieke ruimtes, zoniet blijft dit virus zich verspreiden.

 • Chris Coene

  Als aerosolverspeiding een rol speelt dan zijn mondmaskers juist wel zo belangrijk. Zo veel meer dan handen wassen bvb. De Duitse wereldautoriteit virologie Prof Christian Drosten heeft hier al zo lang voor gewaarschuwd. Hij vermoed dat 50% van de infecties gebeurt door druppels ( belang van afstand houden), 10 % via handen (belang van handen wassen) en 40% door aerosols ( belang van Ruimtes ventileren EN mondmaskers).

 • Augustson Tim

  En mondmaskers houden een aerosol niet tegen ! Dus aan iedereen die weer begint over mondmaskers : lees eens iets anders dan de Dag Allemaal.

 • Gino Denil

  China heeft zelf al in het begin aangegeven dat de besmetting ook zo kan gebeuren.

 • Annemarie Hendrikx

  WHO zit in de financiële zak van China, dat is ondertussen toch wel heel duidelijk...