Wetenschappers krijgen Nobelprijs voor baanbrekende ontdekkingen op vlak van laserfysica

REUTERS
Drie wetenschappers krijgen dit jaar de Nobelprijs voor Fysica voor hun baanbrekende ontdekkingen op het vlak van laserfysica. Dat maakte de Koninklijke Zweedse Academie bekend. De Amerikaan Arthur Ashkin, de Fransman Gérard Mourou en de Canadese Donna Strickland zijn de gelukkigen van dienst.

De bekroonde ontdekkingen ontketenden een revolutie in de laserfysica. Extreem kleine objecten en onvoorstelbaar snelle processen zijn nu in een nieuw daglicht te zien. Geavanceerde precisie-instrumenten zetten de deur open voor onontgonnen onderzoeksgebieden en een veelheid van industriële en medische toepassingen.

Optische pincetten
Ashkin vond optische pincetten uit die met hun 'laserstraalvingers' deeltjes, atomen, virussen en andere levende cellen konden grijpen. Hij kon zo een oude droom in de sciencefiction realiseren: fysieke objecten dankzij de stralingsdruk van licht verplaatsen.

Mourou en Strickland plaveiden de weg voor de kortste en meest intense laserpulsen die de mensheid ooit gemaakt heeft. In tegenstelling tot anderen hielpen zij het versterkend materiaal niet naar de knoppen. Dankzij de techniek vinden elk jaar miljoenen operaties aan het oog plaats.

866.000 euro
In totaal wordt negen miljoen Zweedse kroon (866.000 euro) uitgereikt. Ashin krijgt de ene helft, de andere twee laureaten ontvangen de andere helft.

Vorig jaar ging de Nobelprijs naar de Amerikanen Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne. Zij leverden het eerste directe bewijs voor het ontstaan van zwaartekrachtgolven in het heelal.

François Englert
Eén Belg sleepte ooit de prijs in de wacht. François Englert werd samen met collega Peter Higgs in 2013 gelauwerd voor hun voorspelling van het Higgsboson-deeltje.

Gisteren ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar de Amerikaan James Allison en de Japanner Tasuku Honjo. Zij hielden zich bezig met de ontwikkeling van immuniteitstherapieën om kanker te bestrijden. Morgen is Scheikunde aan de beurt.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • robrecht Peeters

    ze kunnen dus vanaf nu de maan buiten spel zetten...….als daar maar geen vodden van komen....