Westerse machten stellen VN-resolutie voor, onder meer over onafhankelijk onderzoek naar chemische wapens

VN-Veiligheidsraad
AFP VN-Veiligheidsraad
Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben zaterdag aan hun twaalf partners in de Veiligheidsraad een voorstel van resolutie overgemaakt over Syrië, met zowel een chemisch, humanitair als politiek luik. Het wil onder meer een nieuw onderzoeksmechanisme in het leven roepen naar het gebruik van chemische wapens. Dat zeggen diplomaten.

De onderhandelingen over het voorstel, dat Frankrijk heeft opgesteld, moeten maandag beginnen. Er is nog geen datum vastgelegd om erover te stemmen. Een diplomatieke bron zegt dat Parijs de tijd wil nemen voor "echte onderhandelingen". Het is voor het eerst dat er een voorstel aan de Veiligheidsraad wordt voorgelegd dat zowel een chemisch, humanitair als politiek luik heeft sinds het conflict zeven jaar geleden uitbrak.

Wat chemische wapens betreft "veroordeelt (het voorstel) in de meest forse bewoordingen alle gebruik van chemische wapens in Syrië, vooral de aanval van 7 april in Douma". Ook is het de bedoeling "een onafhankelijk mechanisme" op te richten dat onderzoek voert en verantwoordelijkheden toewijst "op basis van onpartijdigheid en professionalisme". Aan Syrië wordt gevraagd volledig mee te werken met de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Staakt-het-vuren

Het voorstel eist daarnaast dat er een "duurzaam staakt-het-vuren" komt en dat alle lidstaten hun invloed aanwenden om dat af te dwingen. In heel Syrië wordt een "onbeperkte humanitaire toegang geëist" en de mogelijkheid om "over te gaan tot medische evacuaties in functie van de noden".

Ten derde eist het voorstel dat "de Syrische autoriteiten zich te goeder trouw engageren in inter-Syrische onderhandelingen, op een constructieve manier en zonder voorwaarden", overeenkomstig de jongste onderhandelingen van 3 maart in Genève. Die onderhandelingen, die in het slop zitten, moeten gaan over bestuur, de grondwettelijke kwestie, verkiezingen, antiterrorisme en vertrouwensmaatregelen. 

Tot slot wordt aan secretaris-generaal Antonio Guterres gevraagd om verslag uit te brengen vijftien dagen nadat de resolutie in werking treedt.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter servranckx

  Het zijn de VS, GB en Frankrijk die de aanval hebben ingezet (eindelijk) niet het westen. De anderen kijken ernaar en doen niets.

 • Freddy Sonnemans

  Het Westen wilde 7 jaar geleden Assad al weg, en hebben hiervoor de soennitische rebellen(IS en de door de MSM-media de gematigde rebellen genoemd) gefinancierd. Zich beroepen op de VN, maar zelf de procedures van de VN niet volgen is aartsdom of welbewust. Ik gok op welbewust om hun eigen sporen uit te wissen.

 • Ludo Janssens

  Luc, een meer dan terechte opmerking. Maar je, Frankrijk wou daar ook eens zijn tandjes laten zien.

 • bert paulussen

  Eerst Syrië bombarderen omdat men Assad beschuldigt van het gebruik van chemische wapens, en nadien een onafhankelijk onderzoek willen doen naar de dader van die chemische wapens. Een rare volgorde, niet?

 • Pascal Fransen

  Hoe onafhankelijk is onafhankelijk???