Westen eist naleving VN-resolutie door Iran

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben woensdag Iran opgeroepen schoon schip te maken ten aanzien van zijn atoomprogramma en antwoord te geven op vragen daarover. Het Westen deed de oproep op een bijeenkomst van de bestuursraad van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde Iran maandag een derde set sancties op in verband met zijn omstreden atoomprogramma.

Geen stopzetting
Iraanse woordvoerders lieten eerder weten dat Iran niet van plan is gehoor te geven aan de oproep tot stopzetting van zijn uraniumverrijkingsprogramma. Teheran zei ook dat het de oude vragen over zijn veronderstelde nucleaire militaire activiteiten onbeantwoord zal laten, omdat de vragen berusten op vervalste documenten. China en Rusland, die in het conflict eerder bemiddelden, schaarden zich niet achter de nieuwe westerse oproepen.

Openheid over vier zaken
De VS legde de Veiligheidsraad een viertal zaken voor waarover Iran openheid zou moeten verschaffen: een document over uranium in raketkoppen, proeven die zouden kunnen worden gebruikt om ontstekers voor een kernwapen te testen, schema's van een raket die mogelijk een kernkop zou kunnen dragen en plannen voor ondergrondse faciliteiten, op tien kilometer afstand van een testterrein voor explosieven.

"Ik veronderstel dat technici zich niet op tien kilometer afstand hoeven te beschermen tegen een proef met conventionele wapens", zei de Amerikaanse IAEA-afgevaardigde Gregory Schulte.

EU deelt bezorgdheid
De EU zei de "ernstige bezorgdheid" van IAEA-hoofd Mohamed ElBaradei over de "mogelijk militaire dimensie van het Iraanse nucleaire programma" te delen. De EU riep Teheran ook op meer ruimte te geven aan de IAEA-inspecteurs. De Britse ambassadeur Simon Smith dreigde met nieuwe sancties als Iran geen gehoor geeft aan de oproepen. (novum/lb)