Westen afgelopen 15 jaar 112 keer doelwit van jihadistische aanslag, Frankrijk vaakst getroffen

Franse gewapende politie staat voor de Eifeltoren in Parijs, enkele dagen na de dodelijke aanslag in concertzaal Bataclan op 13 november 2015 in Parijs.
Photo News Franse gewapende politie staat voor de Eifeltoren in Parijs, enkele dagen na de dodelijke aanslag in concertzaal Bataclan op 13 november 2015 in Parijs.
Het Westen is in de afgelopen vijftien jaar 112 keer doelwit geweest van een jihadistische aanslag. Van alle aanslagen vond 70 procent plaats in vier landen: Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Van alle westerse landen werd Frankrijk veruit het vaakst getroffen.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Doelwitten in beeld’ van de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) naar deze aanslagen. Hierin geeft de dienst een overzicht van het aantal aanslagen, de geografische spreiding, welke doelwitten veel en weinig zijn getroffen, verschillen tussen landen onderling en de gebruikte aanslagmiddelen.

Opkomst IS zorgt voor toename in aanslagen

Van de 112 aanslagen die tussen 2004 en 2018 zijn gepleegd, vond driekwart plaats in de afgelopen vijf jaar. Dit valt volgens de AIVD samen met de opkomst van Islamitische Staat (IS) en hun oproepen aan sympathisanten om aanslagen te plegen.

De overgrote meerderheid van de aanslagen was gericht tegen een makkelijk benaderbaar doelwit, waar geen of weinig beveiligingsmaatregelen aanwezig waren. Een derde vond plaats op vrij toegankelijke locaties, waar willekeurige voorbijgangers of aanwezigen het slachtoffer werden.

Wapengebruik

Bij vier op de tien aanslagen werd een steekwapen gebruikt, bij een kwart werd gebruik gemaakt van explosieven en bij een kwart was een vuurwapen het aanslagmiddel. In de afgelopen vijf jaar nam het gebruik van explosieven af, terwijl steekwapens en voertuigen juist vaker werden gebruikt. 

Deze week is het vijf jaar geleden dat IS de eerste aanslag pleegde op Europese bodem.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • wil baken

    Statistisch gezien zeer marginaal en uitzonderlijk dus. Beter het geld en die show steken in verkeersdoden vermeiden, daar zijn mensen iets mee, en enorme winsten te halen qua mensenlevens, dat is een echt risico en daar zijn veel oplossingen. Natuurlijk de onderzoekers hun werk laten doen en dit kan je zelfs nog zwaar uitbreiden achter de schermen als je bespaard op de show en de spierballen maatregelen die enkel de vrijheden van burgers aantasten. Jammer genoeg brengt een aanslag stemmen op.

  • willem merken

    En de poort staat wagenwijd open voor hun sympatizanten. Dag Europese politiekers slaap nog maar verder op uw bureauke in Brussel want in het halfrond zien we u niet.