Werken aan “drie kwetsbare punten” in Notre-Dame om instorting te voorkomen

Zijaanzicht van Notre-Dame na de verwoestende brand.
Photo News Zijaanzicht van Notre-Dame na de verwoestende brand.
Er zijn in de Notre-Damekathedraal nog "drie punten van grotere kwetsbaarheid" waaraan gewerkt wordt, zo heeft de Franse minister van Cultuur Franck Riester vandaag gezegd.

De zwakke punten bevinden zich op drie plaatsen. Eén van de punten bevindt zich in het frontaal van het noordelijk dwarsschip - zeg maar het gevelelement net boven de grote deuropening aan de zijkant van de kathedraal. Daarnaast werden ook kwetsbaarheden ontdekt in de driehoekige gevel tussen de twee klokkentorens en in de zuidelijke klokkentoren, de rechtse toren bij vooraanzicht. De werken om instortingen te voorkomen, zijn aan de gang.

Voorts zijn er in de kathedraal nog drie "erg problematische plaatsen" waar het gewelf is ingestort: de hoofdbeuk, door de instorting van de torenspits, de kruising en de noordelijke dwarsbeuk.

"Op deze drie plaatsen is het gewelf ingestort en er is een reëel risico dat het elders instort. Om die reden worden vandaag stellingen geplaatst", zei de minister. 

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • robrecht Peeters

    Voor het moment droog weer maar als het omslaat met regen en hevige wind wordt het precair. Als men de ganse boel überhaupt niet zal moeten afbreken om reden van stabiliteit bij de wederopbouw.