Werk van Vincent van Gogh gestolen uit Nederlands museum

 Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw om hun slag te slaan.
AP Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw om hun slag te slaan.
Uit het Nederlandse museum Singer Laren is afgelopen nacht een werk van Vincent van Gogh gestolen. Dat melden de museumdirectie en de politie.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De inbraak in het museum aan de Oude Drift in Laren vond om 3.15 uur plaats. Het museum, dat momenteel gesloten is in verband met het coronavirus, herbergt onder meer de tentoonstelling ‘Spiegel van de ziel’, met werken van onder anderen Jan Toorop, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw om hun slag te slaan. 

Een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste schilders ontvreemd, onttrokken aan de gemeenschap

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm

“Ongelooflijk pissig”

Vervolgens roofden ze het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ uit 1884 van Vincent van Gogh. Het doek was in bruikleen van het Groninger Museum. “Geschokt en ongelooflijk pissig dat dit is gebeurd”, zegt museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm in een eerste reactie. “Een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste schilders ontvreemd, onttrokken aan de gemeenschap.”

Van Gogh schilderde het doek volgens De Lorm bij zijn ouders in Nuenen. “De geliefde pastorietuin waar hij rust en inspiratie vond en die hij op een prachtige manier schilderde”, aldus de directeur. “Heel erg voor het Groninger Museum, voor ons als Singer, maar vooral voor ons allemaal. Want kunst is er om gezien te worden en gedeeld te worden, door ons. Dit moet zo snel mogelijk terugkomen, zodat we weer kunnen genieten en getroost kunnen worden door deze prachtige kunst.”

Het gaat om het werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' uit 1884. Het schilderij was in bruikleen van het Groninger Museum. Het werk is gemaakt met olieverf op papier op paneel en is 25 bij 57 centimeter groot.
Groninger Museum Het gaat om het werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' uit 1884. Het schilderij was in bruikleen van het Groninger Museum. Het werk is gemaakt met olieverf op papier op paneel en is 25 bij 57 centimeter groot.

Beveiliging ‘volgens protocol’

Na het inbraakalarm zijn agenten direct naar het museum gegaan. Daar en in de naaste omgeving troffen zij de daders echter niet meer aan, laat de politie weten. Vanaf buiten is te zien dat de glazen voordeur is verbrijzeld. Inmiddels is er een nooddeur geplaatst.

Algemeen directeur Evert van Os van Singer Laren zegt dat de beveiliging ‘geheel volgens protocol’ is verlopen. “Dit protocol is goed afgestemd met onze verzekeringsexperts. Uiteraard kunnen we hier iets van leren.” Hij voegt toe: “Wij zijn als Singer boos, geschokt en verdrietig.” 

We hopen dat het werk zo snel mogelijk en onbeschadigd terugkomt. Wat kan ik nog zeggen? Het is heel bitter

Algemeen directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm

Ook de algemeen directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm, is “zeer geschokt” over de diefstal van het doek. “Het is een diefstal van een werk van ons allen.” Blühm benadrukte dat er een hele goede samenwerking is met het Singer Laren en zei alle vertrouwen te hebben in de toekomst. “We laten ons hierdoor niet afschrikken. We hopen dat het werk zo snel mogelijk en onbeschadigd terugkomt. Wat kan ik nog zeggen? Het is heel bitter.”

De deur is intussen gerepareerd met een nooddeur. De politie doet onderzoek naar de inbraak en roept getuigen op zich te melden.
ANP De deur is intussen gerepareerd met een nooddeur. De politie doet onderzoek naar de inbraak en roept getuigen op zich te melden.

Onderzoek

Er is nu een rechercheonderzoek gestart dat onderzoek voert naar de daders en naar waar het schilderij is. “In dat onderzoek werken diverse expertises samen, zoals forensische onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de politie in het basisteam. Er worden onder meer camerabeelden gezocht, veiliggesteld en geanalyseerd. Er worden getuigen bevraagd en buurtonderzoek gedaan”, schrijft de politie in een verklaring. 

Het schilderij is ook al op de internationale lijst van gestolen kunstwerken van Interpol gezet. 

Buurtbewoners die beveiligingscamera’s aan hun huis hebben, wordt gevraagd om beelden te delen met de politie als er zondagnacht rond 3.15 uur iets op te zien is. Voorlopig zijn er nog weinig concrete tips verzameld.

Deal met gerecht?

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand, die vaker betrokken was bij het oplossen van kunstroven, vermoedt dat de daders zich hebben laten inspireren door de verhalen van criminelen Cees Houtman en Cor van Hout. 

Ik hoop dat het schilderij wordt teruggevonden voordat het in handen valt van een of andere topcrimineel

Kunstdetective Arthur Brand

Zo kwam drugscrimineel Cees Houtman in 1994 op de proppen met twee Van Goghs van ‘een spijtoptant uit zijn kennissenkring’, als voorwaarde dat het Nederlandse gerecht niet in hoger beroep zou gaan tegen zijn straf. 

“In 2002 deed Octave Durham dat dunnetjes over. Die roofde twee Van Goghs en zou die verkopen aan Cor van Hout. De overdracht zou een dag zijn nadat Van Hout werd geliquideerd. Durham verkocht ze daarna aan de Italiaanse maffia, die ze een jaar of vijftien later inderdaad gebruikten voor een deal met justitie daar”, zegt Brand.

De kunstdetective schat dat het werk tussen de 1 en 6 miljoen euro waard is. “Ik hoop dat het schilderij wordt teruggevonden voordat het in handen valt van een of andere topcrimineel.”

Niet de eerste keer

In januari 2007 was er in museum Singer Laren al eens een grote kunstroof. Toen werden uit de museumtuin zeven beelden gestolen, waaronder een afgietsel van het beeld ‘De Denker’ van de Franse kunstenaar Auguste Rodin. Dat werd later zwaar verminkt teruggevonden. De twee daders werden in 2010 in hoger beroep veroordeeld tot twee en bijna drie jaar celstraf.

De kern van de collectie Singer is afkomstig uit de oorspronkelijke verzameling van het echtpaar William en Anna Singer en bevat, naast veel schilderijen, een grote verzameling beelden en werken op papier. De collectie Singer werd bij de oprichting van Singer Laren in 1954 aan het museum geschonken en is sindsdien gegroeid door aankopen en schenkingen.

Het werk maakte deel uit van de tentoonstelling Spiegel van de ziel, een tentoonstelling met ruim zeventig schilderijen, aquarellen en tekeningen van de Nederlandse kunst rond 1900. Het museum is momenteel gesloten in verband met het coronavirus.
AP Het werk maakte deel uit van de tentoonstelling Spiegel van de ziel, een tentoonstelling met ruim zeventig schilderijen, aquarellen en tekeningen van de Nederlandse kunst rond 1900. Het museum is momenteel gesloten in verband met het coronavirus.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alex De Meester

  Ach Jacques, wat weet gij van konijnen kweken? Natuurlijk vind je daar een koper voor. In bepaalde kringen van kapitaalkrachtige al dan niet criminele verzamelaars gaat er veel rond. Daar wordt niet over gepost, gebeld of luidop over gepraat. Maar gaat via speciale criminele agent die als tussenpersoon opereert tussen koper en dief. Heel professioneel, discreet een peperduur.

 • Ronny Ooms

  wie heeft nu enkel een glazen deur als toegang? En zekers als dit niet de eerste keer is dan er ingebroken wordt. Ik zou toch tenminste extra tralies voorzien. Is het om de verzekering op te lichten?

 • Eduard Dierckx

  De vraag is of het echte VG is ondertussen weet heel de wereld dat deze schilder talloos nagemaakt werd...eerst zien en dan geloven.

 • Eddy Wauters

  Wist u dat de meeste musea niet verzekerd zijn voor hun inhoud? Niemand wil of kan het verzekeren. Bij ons in de buurt heeft de kruidenier een metalen rolgordijn dat bij sluiting nog eens voor de ingang komt.

 • Jacques Mertens

  Het zal wel niks mogen gekost hebben, die beveiliging. Als het voldoende is om een glazen deur in te slaan, wat voor beveiliging is het dan? Eeuwig zonde van het cultureel erfgoed. Benieuwd in opdracht van welke Russische miljardair het gestolen is. Verkopen kan men het toch niet.