Wereldwijde klimaatbetogingen stemmen boegbeeld Greta Thunberg "heel hoopvol"

Greta Thunberg tussen duizenden betogers in New York.
AFP Greta Thunberg tussen duizenden betogers in New York.
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is "heel hoopvol" door de hoge opkomst bij de wereldwijde klimaatprotesten. "Het is ongelofelijk wat we samen hebben bereikt. Dit is een historische dag", zo richtte ze zich vandaag vanuit New York tot duizenden betogers in Stockholm.

Thunberg, het boegbeeld van de mondiale klimaatbeweging, vertoeft in New York, waar meer dan 1,1 miljoen studenten van openbare scholen de toestemming hebben gekregen om afwezig te blijven om deel te nemen aan een grote demonstratie.

De New Yorkse manifestatie moet het hoogtepunt worden van de wereldwijde klimaatbetogingen die vandaag de aardbol rondgingen. De hele dag al post Thunberg foto's en video's van demonstraties in landen als Oeganda, India en Turkije. Ook in Brussel kwamen jongeren samen op straat.

Ook in Brussel kwamen 15.000 mensen op straat.
Baert Marc Ook in Brussel kwamen 15.000 mensen op straat.

In haar toespraak tot haar jubelende Zweedse thuispubliek verwees de 16-jarige Thunberg naar de massale opkomst in Australië en Duitsland. "Wij, mensen van alle leeftijden, hebben getoond waarvoor we staan. Nu moeten zij tonen dat ze geluisterd hebben", zo verwees ze naar de VN-klimaattop van de regeringsleiders die maandag in New York plaatsvindt.

In Londen hebben ongeveer 100.000 mensen deelgenomen. Met slogans als “Jij gaat sterven door ouderdom, maar ik door klimaatverandering” eisten vooral jonge demonstranten meer actie tegen de opwarming van de aarde. Maar net als in andere steden stapten er ook veel volwassenen mee op. In heel Groot-Brittannië werden meer dan 200 demonstraties georganiseerd.

Compliment van Merkel

De grootste opkomst was er in Duitsland, waar ruim 500 demonstraties werden geteld. In de hoofdstad Berlijn gingen volgens de organisatoren zelfs 270.000 mensen de straat op, de politie telde er 100.000. Grote manifestaties met meer dan tienduizenden deelnemers waren er ook in onder meer Keulen, Hamburg, München en Hannover. 

“Als er als wetenschapper één zaak indruk op me maakt, dan is het dat Greta Thunberg zegt dat we ons moeten verenigen achter de wetenschap”, zo sloot de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich aan bij de kritiek van de jonge klimaatactiviste op politici die de vaststellingen van wetenschappers negeren.

Ook op vele andere plaatsen in Europa hebben honderdduizenden scholieren, studenten en bezorgde volwassenen gehoor gegeven aan de oproep tot een wereldwijde klimaatstaking. Onder meer in Griekenland, Cyprus, Oostenrijk, Zweden, Nederland, Denemarken en Roemenië vonden manifestaties plaats. In Polen, een land dat 80 procent van zijn stroomproductie uit steenkool en bruinkool haalt, protesteerden jongeren in meer dan zestig plaatsen in het land.

Klimaatbetogers in Pakistan.
REUTERS Klimaatbetogers in Pakistan.
Ook in Washington kwam men massaal op straat.
AFP Ook in Washington kwam men massaal op straat.
In New Delhi kwamen er vele studenten op reis.
REUTERS In New Delhi kwamen er vele studenten op reis.
In Italië hiel men een zitstaking.
EPA In Italië hiel men een zitstaking.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Vanormelingen

  Foto’s posten veroorzaakt heel veel fijn stof

 • Willy Gorissen

  Ongelooflijk dat er een harde kern blijft die denkt dat de opwarming niet bestaat of niet relevant is. Wat deze jonge mensen doen is gewoon de laatste kans om onze voortbestaan te verzekeren en dan gaan we daar schamper over doen ? Gewoon onthutsend. Ik verontwaardigd over de kortzichtigheid van de doorsnee Vlaming

 • Emi De graeve

  al de ganse dag foto's posten, doet dat meisje .... Dat zal volgens mij niet veel oplossen meisje, en betogen ook niet. Ik denk dat ze de "schoolziekte" heeft.

 • Pieter Martens

  Als reactie op een ander artikel over de betoging in Brussel heb ik al gezegt : ik heb vandaag mijne nikkel afgedraaid om met andere mensen er voor te zorgen dat de snotneuzen te eten hebben en een dak boven hun hoofd hebben, en wat hebben zij gedaan buiten hunne smoel open te trekken?? Wat hebben zij 2 maanden gedaan buiten festivals bezoeken en rondvluchten doen zeg mij dat eens? niks nothing zero enz enz. Ze zullen rap moeten zijn als ze mij voor de voeten lopen anders shot ik ze onder hun k.

 • monique dewaele

  de grootste leugen van de laatste decennia en er zullen miljarden weggegooid worden met nul resultaat - stop deze waanzin en kijk wie deze wetenschappers zijn die deze theorie verkondigen - evenveel wetenschappers weerleggen dat rapport maar die worden doodgezwegen