Wereldwijd weinig bereidheid bij bevolking om meer migranten in eigen land op te nemen

België werd niet opgenomen in de studie.
Joel Hoylaerts / Photonews België werd niet opgenomen in de studie.
Terwijl het migratievraagstuk binnen en buiten België en Europa voor beroering blijft zorgen, is er wereldwijd bij de bevolking weinig animo voor migratie. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew Research Center. Minder dan een derde van de bevraagde inwoners uit 27 landen vindt dat hun land meer migranten moet toelaten. België werd niet in de studie opgenomen.

Van de tien Europese landen die werden onderzocht blijken vooral de Grieken (82 procent), Hongaren (72 procent) en Italianen (71 procent) vragende partij voor minder of zelfs helemaal geen immigranten. In Duitsland vindt 58 procent het welletjes geweest. Niet toevallig waren al deze landen de voorbije maanden en jaren bij het merendeel van de asielzoekers en vluchtelingen erg in trek als doorreis- of bestemmingsland. De bereidheid blijkt het grootst in Spanje, waar 28 procent van de bevolking vindt dat er meer immigranten tot hun land toegelaten moeten worden. Bij de Fransen en de Britten is dat 16 procent.

Draagvlak buiten Europa 
Buiten Europa is het draagvlak voor de opvang van meer immigranten het grootst in de VS (24 procent), gevolgd door Japan (23 procent), Nigeria en Tunesië met beiden 20 procent en vervolgens Canada en de Filipijnen met 19 procent. De grootste weerstand is er daar bij de bevolking van Israël (73 procent), Rusland (67 procent), Zuid-Afrika (65 procent), Argentinië (61 procent) en Kenia (60 procent).

Ook angst voor emigratie 

Overigens wordt niet alleen immigratie als een probleem gezien. In heel wat landen maken de mensen zich zorgen over het toenemende aantal landgenoten die op een buitenlandse arbeidsmarkt hun geluk gaan beproeven. Vooral de Grieken (89 procent) en Spanjaarden (88 procent) liggen hier wakker van, gevolgd door de Argentijnen (82 procent), Tunesiërs (81 procent), Hongaren en Italianen (beide 80 procent). In Mexico - dat 13 miljoen inwoners naar het buitenland zag vertrekken en daarmee een van de koplopers is op vlak van emigratie - baart deze tendens 79 procent van de bevolking zorgen. 

De problematiek wordt als minder prangend ervaren in de ons omliggende landen. Van de 27 bevraagde volkeren vrezen de Zweden (18 procent) en de Nederlanders (19 procent) emigratie het minst.

De peiling van het onderzoeksinstituut dateert al van het voorjaar, maar de resultaten werden pas nu vrijgegeven naar aanleiding van de VN-conferentie in Marrakesh, waar vandaag het omstreden migratiepact werd aangenomen. Verschillende landen bleven uit protest uit Marrakesh weg, onder hen ook de VS, Hongarije, Australië en Israël.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willem merken

  Wijlen mijn vader zei altijd: het zijn de armen van hier die betalen voor de rijken ginder. En dan spreek ik over de beginjaren 60 van vorige eeuw, En nu meer dan 50 jaar later is het nog steeds zo.

 • heidi coussens

  Wereldwijd wil de bevolking geen migranten, en toch keuren heel veel landen het migratiepact goed. Dus tegen de zin van de bevolking, veronderstel ik. En dan gaan we na elke verkiezing wenen dat er hoe langer hoe meer (extreem)rechts gestemd wordt?

 • Nils De Vriendt

  Er is duidelijk een verband tussen landen waar die vluchtelingen al zijn en waar ze ze nog niet kennen. Waar ze al zijn zijn ze er ronduit tegen!

 • Jos Vanhoedenaghe

  Emigreren is geen oplossing voor die landen , de wereldleiders moeten de problemen ter plaatse oplossen zodat iedereen ook daar gelukkig kan worden.

 • Anita Billen

  Dat zegt genoeg over de migratie. Vele Belgen willen ze ook niet maar dat trekt de regering zich helemaal niet van aan.