Wereldwijd meer dan 600.000 jobs bedreigd als er geen brexitakkoord komt

In het geval van no-deal zouden de grootste gevolgen voelbaar zijn bij Volkswagen in Wolfsburg (foto) en bij BMW in Beieren.
AFP In het geval van no-deal zouden de grootste gevolgen voelbaar zijn bij Volkswagen in Wolfsburg (foto) en bij BMW in Beieren.
Indien het tot een ‘harde brexit’ komt, dan zijn er meer dan 600.000 jobs bedreigd. Dat staat in een studie die vandaag gepubliceerd werd door het Duitse onderzoeksinstituut IWH. Het onderzoek houdt dan nog enkel rekening met de daling van de export van Europese producten wereldwijd.

De onderzoekers gaan uit van de hypothese dat de vraag naar Europese producten in het Verenigd Koninkrijk met een kwart zou dalen na een harde brexit. Dat zou rechtstreeks gevolgen kunnen hebben voor 179.000 banen in de Europese Unie, en onrechtstreeks op nog eens 433.000 banen in de hele wereld.

Volgens het Halle Institut for Economic Research zal vooral Duitsland getroffen worden. De gevolgen zouden vooral voelbaar zijn bij Volkswagen in Wolfsburg en bij BMW in Beieren. Daarna volgen China (zowat 60.000 jobs, voornamelijk bij toeleveranciers van Europese ondernemingen) en Frankrijk (circa 50.000).

Tijdelijke werkloosheid
Al voegen de onderzoekers toe dat niet al die jobs per se verloren zullen gaan. “Ontslag is slechts een van de opties”, klinkt het. De bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook een beroep doen op tijdelijke werkloosheid, of ze kunnen op zoek gaan naar nieuwe afzetmarkten om het Britse verlies te compenseren.” 

In het Verenigd Koninkrijk zouden 12.000 banen bedreigd zijn. Het gaat daarbij om ondernemingen die onderdelen uitvoeren naar de Europese Unie voor goederen die nadien opnieuw het Kanaal oversteken.

Wat met investeringslust?
De studie bekeek alleen de handel in diensten en goederen en houdt dus geen rekening met andere mogelijke brexitgevolgen, bijvoorbeeld op vlak van investeringslust en gezinsinkomens. Een studie van het onderzoeksbureau Cambridge Econometrics stelde begin vorig jaar dat in het Verenigd Koninkrijk een half miljoen banen op het spel zou komen te staan bij een harde brexit.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  alle de brexit lovers zijn weer in hun nopjes. je zou haast denken dat als ze scheiden van hun partner dat ze ook alles aan hun partner schenken, want het is toch logisch dat je alles geeft aan de tegen partij en zelf niets vraagt. Maar Wim Goossens heeft gelijk ze hebben de tijd van de douane niet meegemaakt en beseffen niet wat de EU allemaal heeft gedaan voor ons leven en reizen makkelijker te maken. city trips en short ski zijn niet meer mogelijk met douane aan de grenzen

 • dirk de smet

  de Britten weten wel beter en dat ze maar de lat hoog leggen met tax voor invoer van Europa,eens zien wie er gaat op vooruit gaan,hier doen ze het al in hun broek,want wij blijven Europa zijn marionetten,betalen betalen betalen en afgeven,voor die lui hun dikke loon te betalen

 • Bart Verbeeck

  De indruk ontstaat dat de onverkozenen in brussel meer schrik hebben van brexit dan de engelsen zelf.

 • wim Goossens

  Ik denk dat veel van onderstaande commentatoren de tijd van de grenscontroles niet gekend hebben : op reis naar Spanje met de auto, of op wintersport voor een lang weekend : vrijdag vertrekken, 2 à 3 u aanschuiven aan de belgisch/duitse grens, 4 à 5 u extra aanschuiven aan de Oostenrijkse grens en tegen zaterdagmiddag eindelijk in het hotel om zondag terug morgen terug te vertrekken en maandag middag met veel geluk terug thuis te zijn ....

 • paul geerts

  Zwitserland denkt meer vooruit, zij hebben een handelsovereenkomst met VK al binnen en er verandert weinig t.o.v. wat het nu was